Přichází čas Fast IT. Infrastruktura bude jednodušší

Rychlejší implementace, snazší správa i celkově jednodušší infrastruktura, tak budou vypadat sítě budoucnosti. Trend Fast IT podtrhuje i dvojice softwarových balíků, které představila společnost Cisco na konferenci Cisco Live v Miláně. Tyto balíky umožní dodat uživatelům rychlejší a spolehlivější IT služby, ať již v lokální síti nebo v cloudu. (TZ)

Praha 29. ledna 2014 – Model Fast IT, se kterým přichází společnost Cisco, přináší zásadní zjednodušení provozu a modernizace IT infrastruktury, protože ji sjednocuje s platformami a aplikacemi. To umožní zákazníkům a partnerům zrychlit zavádění nových služeb, zvýšit bezpečnost i snížit celkové náklady na vlastnictví. Na konferenci Cisco Live v Miláně byly představeny sady nástrojů naplňujících ideu Fast IT.

Vylepšená sada cloudových nástrojů Cisco Meraki umožní administrátorům v přehledném uživatelském rozhraní spravovat celou IT infrastrukturu, včetně bezdrátových sítí, přepínačů, bezpečnostních politik a pravidel pro mobilní zařízení. Nová verze Cisco Meraki přináší nové funkce, které umožní využívat tyto nástroje nejen v malých a středních podnicích, ale také ve velkých společnostech. Cisco Meraki tak přináší jednoduší správu a umožňuje administrátorům efektivně kontrolovat všechny prvky své IT infrastruktury.

Zjednodušení správy i implementace v oblasti služeb pro datová centra a zejména služby hybridního cloudu přináší softwarový balík Cisco ONE. Ten nabízí průběžné aktualizace, automatizaci IT, a také otevřená API pro vývoj aplikací a flexibilní modely poskytování služeb. Jeho součástí je mimo jiné nové nástroje pro služby hybridního cloudu Cisco ONE Enterprise Cloud. Právě hybridní cloud je vhodným řešením pro celou řadu firem, protože v sobě spojuje bezpečnost a možnosti kontroly privátního cloudu se samoobslužností a automatizací veřejného cloudu.

IT řízené z cloudu – Cisco Meraki

Nástroje Cisco Meraki umožňují administrátorům a IT specialistům v podnicích a organizacích spravovat svoji IT infrastrukturu, uživatele, koncová zařízení a aplikace z jednoho centrálního řídícího panelu. Vzhledem k tomu, že jde o cloudovou službu, může mít správce svou síť neustále pod kontrolou, ať již přistupuje ze svého počítače, tabletu či dokonce mobilního telefonu. Sjednocená správa umožňuje navíc rychlejší nasazování nových IT služeb a řešení, úplný přehled, možnost okamžitého rozšiřování kapacity podle požadavků a nižší náklady na IT.

Společnost Cisco koupila společnost Meraki za 1,2 miliardy USD v roce 2012. Společnost Meraki se tehdy zaměřovala na bezdrátové technologie a segment středních podniků. Dnes řešení Cisco Meraki pokrývají celé spektrum IT včetně bezdrátových přístupových bodů, Ethernetových přepínačů, bezpečnostních zařízení a řízení podnikové mobility a jsou uzpůsobená i pro potřeby velkých společností.

V Miláně byly představeny:

  • Nové vnitřní i venkovní přístupové body standardu 802.11ac s integrovanými Bluetooth majáky, které umožňují využití aplikací reagujících na polohu zařízení
  • Ucelené řešení pro jednotné řízení bezpečnostních hrozeb (UTM), které umožňuje nepřetržité sledování situace a rychlou reakci ohrožení pomocí technologie Sourcefire
  • Nové vylepšené funkce a vlastnosti přepínačů včetně redundance, vysoké spolehlivosti a propojování areálů
  • Řešení pro inteligentní WAN s využitím integrovaných bezpečnostních zařízení MX

Cloudová řešení Cisco Meraki lze propojit s lokálními instalacemi Cisco do hybridního cloudového modelu, který spojuje jednoduchost a rychlost spolu s robustní funkcionalitou. Systémy Meraki v současné době využívá přes 57 000 zákazníků ve 147 zemích.

Cisco ONE Software a Cisco ONE Enterprise Cloud

Cisco ONE Software je portfolio síťového a infrastrukturního softwaru pro tři oblasti: datová centra (sítě i servery), přístup do sítě (metalické i bezdrátové přepínače) a WAN (Intelligent WAN – IWAN – propojující sítě poboček a areály budov). Tyto softwarové balíky běží na síťovém hardwaru společnosti Cisco a jsou uzpůsobené příslušným typickým způsobům využití.

Jednou z hlavních výhod softwarových balíků Cisco ONE Software je přenositelnost licencí. Zákazníci nemusí kupovat nové licence při výměně hardwaru ve stejné kategorii, ale mohou stávající licence přenést na nový hardware, což představuje podstatnou úsporu nákladů a průběžný přístup k inovacím a novým funkcím.

Cisco ONE Enterprise Cloud je softwarové řešení, které zásadním způsobem zjednodušuje vytvoření a využití podnikového hybridního cloudu. Nabízí výhody všem typům jeho uživatelů – koncovým uživatelům, vedení IT a vývojářům aplikací.

  • Koncoví uživatelé mají rychlý přístup k důležitým službám IT prostřednictvím samoobslužných portálů
  • Vedení IT může automatizovat infrastrukturu, poskytování zdrojů a správu aplikací a přenášet pracovní zátěže mezi cloudy při zachování politik a zabezpečení
  • Programátoři získávají jednoduché nástroje na principu drag&drop, které zrychlují vývoj nových aplikací

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.