Nejčastější vlastnost českých fanoušků seriálů? Ohleduplnost!

V Česku, a potažmo v celé Evropě, je sledování seriálů spojeno s ohleduplným chováním ve smyslu „Co nechceš sám, nečiň druhým“. Doprovázejí jej silné emoce, v některých případech dokonce stres a vyhýbání se médiím. Návyky seriálových fandů zjišťoval Samsung Electronics, v Česku ve spolupráci s internetovým portálem Edna.cz. (TZ)

Praha 2. února 2015 – Podle nejnovějších zjištění společnosti Samsung Electronics a webového portálu o seriálech Edna.cz jsou čeští i další evropští seriáloví fanoušci překvapivě ohleduplní, když jde o prozrazení zápletky a zvratů v ději. Celých 85 % Čechů (71 % dotazovaných v Evropě) přiznalo, že by nikdy záměrně neodhalili klíčové části děje (tzv. spoiler). Více než polovině Čechů by navíc vadilo, kdyby byli spoileru vystaveni, a přibližně stejný počet seriálových fandů jde až tak daleko, že se záměrně vyhýbá sociálním médiím a dalším zdrojům informací, aby nezjistili předem vývoj děje.

Důvody, proč lidé rádi sledují seriály, odhaluje zpráva společnosti Samsung Electronics s názvem The Way We Watch. Návyky fanoušků seriálů přímo v Česku zjišťoval portál Edna.cz. Přibližně polovina Čechů i ostatních Evropanů si televizní pořady vychutnává po jedné epizodě v daném čase. Z diváckých návyků pramení jejich solidární přístup – tři čtvrtiny Čechů se vždy nejprve zeptají ostatních, zda epizodu seriálu viděli, než o ní začnou mluvit, aby náhodou neprozradili děj (v jiných evropských zemích tak činí více než třetina dotazovaných).

„Není divu, že přístup lidí ke spoilerům je tak vyhraněný. Sledování televizních seriálů je totiž spojeno se silným emocionálním zapojením. Z psychologického hlediska se jasně projevuje tzv. reciprocita – lidé oceňují pozitivní jednání druhých, například když jim neprozradí spoiler. Tato reciprocita je malou laskavostí, která může vyvolat pocit určitého závazku a podpořit vztahy ve větším měřítku. Souvisí také s chápáním podstaty fair play. Evoluční psychologové vysvětlují toto pozitivní sociální chování jako pomoc ostatním, kteří na oplátku pomohou mně,“ vysvětluje kyberpsycholožka Berni Good.

Češi jsou ve sledování seriálů přeborníky. Téměř polovina dotazovaných zvládá 5–10 seriálů souběžně. Okamžitě po skončení oblíbeného seriálu má potřebu začít sledovat nějaký další 69 % Čechů. Zpráva společnosti Samsung Electronics vyzdvihuje, že pro polovinu respondentů v Evropě je sledování televize formou úniku od každodenního života. Tento únik však přichází společně se stresem. Celkem 46 % evropských diváků se tak citově angažuje při sledování televize, že jsou skutečně zarmoucení, když jejich oblíbený seriál či pořad skončí.

Sledování klíčových událostí v televizním seriálu si tak zahrává s citovým rozpoložením Evropanů. Pouze 43 % diváků tvrdí, že jim nezáleží na tom, když se dějí špatné věci jejich oblíbeným televizním postavám. Každý třetí také cítí úzkost při zvratu v ději. Je proto pochopitelné, že 45 % lidí je při sledování televize tak zabraná do děje, že mohou být nevrlí, nebo dokonce dostanou vztek, když je při sledování něco vyruší. Intenzivně se sledování seriálů věnuje většina dotazovaných Čechů. Pouze 24 % vykonává během seriálu domácí práce, pracuje, učí se, nebo souběžně používá počítač či mobil.

„Téměř polovina Evropanů se stále dívá na televizi s rodinou. Každý den se společně schází, aby ji sledovali. Naším posláním je tak vytvářet pro ně ten nejlepší zážitek. Když jsme pracovali na historicky prvních prohnutých UHD televizorech, navštívil náš tým mnoho různých kin po celém světě, aby objevil nejlepší zážitek ze sledování a přenesl jej do domovů spotřebitelů. Dějové zvraty a premiérové i závěrečné díly seriálů jsou pro fanoušky důležité televizní momenty, u kterých si zaslouží ten nejlepší zážitek ze sledování,“ říká Petr Kheil, ředitel divizí spotřební elektroniky a IT/Business Enterprise společnosti Samsung electronics Czech and Slovak.

Průzkum probíhal ve dnech 1.–7. prosince 2014 na stránkách www.edna.cz. Celkem se zúčastnilo 2 286 respondentů.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd., inspiruje svět a utváří budoucnost pomocí převratných idejí a technologií. Nově definuje svět televizorů, smartphonů, nositelných zařízení, tabletů, fotoaparátů, domácích spotřebičů, tiskáren, lékařského vybavení, síťových systémů a polovodičů. Vedeme také v oblasti Internetu věcí prostřednictvím, mimo jiné, našich iniciativ Digital Health a Smart Home. Zaměstnáváme 307 000 lidí v 84 zemích. Chcete-li zjistit více, navštivte naše oficiální webové stránky na adrese www.samsung.com a náš oficiální blog na global.samsungtomorrow.com.