Čeští pacienti už si zvykají na online komunikaci se svým lékařem

Praha, 16. února 2015 – Podle údajů společnosti CompuGroup Medical ČR (CGM) využívá její řešení online pacientských služeb CGM LIFE eSERVICES po roce od jeho uvedení již přes 10 000 českých pacientů a více než 100 zdravotnických zařízení a lékařů. Mezi zeměmi, kde toto řešení používají, je Česká republika v rychlosti nárůstu zapojení lékařů na druhém místě hned za Německem. (TZ)

CGM LIFE eSERVICES, kterými CGM úspěšně vstoupila do nového tržního segmentu pacientských služeb, umožňují pacientům online objednání, konzultace, zasílání výsledků vyšetření nebo vystavení receptu. Čeští pacienti z toho nejčastěji využívají možnost online objednání se k lékaři na určitou hodinu. Lékař i pacient okamžitě vidí obsazenost jednotlivých termínů a mohou podle toho uzpůsobovat své časové možnosti nebo rozvrhovat práci. Současně ale roste i obliba a využívání elektronického objednání receptu nebo online konzultací s lékařem.

„Ukazuje se, že pacienti mají zájem na větším zapojení do léčebného procesu, a pokud tu možnost dostanou, určitě ji využijí,“ říká Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR. Společnost CGM, renomovaný poskytovatel služeb pro lékaře i nemocniční segment, v tom vidí jasný trend. Za situace, kdy se zdravotnictví otevírá novým technologiím a způsobům komunikace, je pro české pacienty elektronická komunikace stále oblíbenější a běžnější typ kontaktu s lékařem

Data o využívání CGM LIFE eSERVICES také ukazují, že největší zájem o službu projevili lékaři těch odborností, které charakterizuje kontinuální vztah s pacienty, především tedy gynekologové, praktičtí lékaři, dětští lékaři a stomatologové.

„Služba je velmi jednoduchá a přitom variabilní. Dá se přizpůsobit tak, aby vyhovovala požadavkům konkrétního zdravotnického zařízení. Své uplatnění najde i tam, kde lékaře pacient navštěvuje pouze nepravidelně. Mezi lékaři, kteří se rozhodli službu využívat, jsou zastoupeny téměř všechny odbornosti,“ dodává k využití služby mezi českými lékaři šéf marketingu CGM Ivan Dvořák.

O skupině CompuGroup Medical AG

CompuGroup Medical je jednou z předních světových společností zaměřených na eHealth. S celkovými příjmy okolo 500 milionů eur jsou její softwarové produkty navrženy tak, aby podporovaly všechny odborné a organizační činnosti v lékařských ordinacích, lékárnách, laboratořích a nemocnicích. Informační služby pro všechny subjekty zapojené do procesu poskytování zdravotní péče a sdílení elektronických zdravotních záznamů přispívají k bezpečnější a efektivnější péči o pacienty.

Služby CompuGroup Medical jsou založeny na unikátní zákaznické síti více než 400 000 lékařů, zubních lékařů, nemocnic, lékáren a dalších poskytovatelů služeb. Se zastoupením v 19 zemích a se zákazníky ve 43 zemích po celém světě je CompuGroup Medical společností s jedním z nejvyšších pokrytí mezi poskytovateli služeb elektronického zdravotnictví. Přibližně 4 200 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců podporuje inovativní řešení pro stále rostoucí požadavky zákazníků na systém zdravotní péče.

O společnosti CompuGroup Medical Česká republika

Společnost CompuGroup Medical Česká republika vznikla v roce 2009 fúzí softwarových firem, jejichž vlastníkem byla mateřská společnost CompuGroup Medical. Vizí společnosti je plně elektronizované zdravotnictví. Společnost je lídrem tuzemského trhu ambulantních informačních systémů. Poskytuje rovněž softwarová řešení pro nemocnice a laboratoře. S jejími produkty a službami jsou lékaři spokojeni, což potvrzují pravidelné průzkumy. Vnímají ji jako společnost, která je flexibilní, inovativní, zajímá se o problémy a potřeby lékařů a v konečném důsledku jim usnadňuje život. Na pobočkách v Praze, Brně, Pardubicích a Ústí nad Orlicí pracuje 110 zaměstnanců. Společnost CompuGroup Medical Česká republika je od května 2012 členem ICT Unie.