AVG: Chytrým telefonům dávají nejvíc zabrat hry, hudba a nákupní aplikace

AMSTERDAM a SAN FRANCISKO – 24. února 2015 – Milovníky hudby, nákupů a her na mobilu může nepříjemně překvapit, že právě jejich oblíbené aplikace jim nejvíce spotřebovávají baterii, mobilní data a úložiště telefonu. Dle výsledků nejnovější zprávy o aplikacích od AVG Technologies, N.V. (NYSE: AVG), společnosti zajišťující internetovou bezpečnost 197 milionům aktivních uživatelů, je mezi těmito aplikacemi hudební streamingová aplikace Spotify, nové hry jako Deer Hunter 2014 a dokonce i nákupní aplikace Amazon Shopping. (TZ)

Globální čtvrtletní zpráva AVG Android App Performance Report analyzuje nashromážděná anonymní data více než milionu uživatelů AVG, aby odhalila ty aplikace pro Android, jež nejvíce ovlivňují výkon jejich zařízení. Populární hudební aplikace Spotify (více než 600 tisíc uživatelů) se vyšvihla o dvě příčky nad pozici, kterou zaujímala ve třetím čtvrtletí, těsně za aplikaci Facebook, která si své stabilní prvenství na zařízeních s Androidem drží díky neustálému kontrolování notifikací na pozadí.

Nejnovější zpráva společnosti AVG odhalila tyto čtyři trendy u svých uživatelů:

  • Hra pokračuje: Tak jako se stále mění situace na trhu her, změnila se i pozice vedoucích titulů žebříčku s hrami. Hry FarmVille a Puzzle & Dragons zaznamenaly velký úbytek v počtu instalací a proto vypadly z výkonového žebříčku pro čtvrté čtvrtletí. Byly však snadno nahrazeny novými herními přírůstky Boom Beach za celkový dopad a Deer Hunter 2014 za spotřebu místa na úložišti.
  • Vánoční nákupní horečka: Z důvodu vánočních nákupů se do čtvrtletních žebříčků dostala oficiální nákupní aplikace Amazonu a zaujala zde páté místo z deseti všeobecně nejnáročnějších aplikací.
  • Domácí kino se umoudřilo: Ačkoli byl Netflix minule mezi třemi aplikacemi nejvíce spotřebovávajícími baterii, v tomto čtvrtletí se již internetová videopůjčovna v tabulkách nevyskytuje (díky listopadové aktualizaci).
  • Pomocníci, kteří škodí: Nástroje jako Clean Master nebo aplikace běžící na pozadí jako Security Policies od Samsungu, které mají pomáhat udržet chytré telefony bezpečné a svižné, ve skutečnosti nejvíce vysávají baterii, úložiště
    i datový tarif.

„Ve zprávě pro toto čtvrtletí vidíme celkem očekávaný sezónní posun ve skladbě aplikací, například zvýšení užívání sociálních a nákupních aplikací a také aplikací založených na určování polohy pomocí GPS” říká Yuval Ben-Itzhak, technologický ředitel ve společnosti AVG Technologies. „Co nás však překvapilo, byl fakt, že některé nástroje určené k vylepšení práce se zařízeními je naopak velmi zpomalují. To není něco, co by většinu lidí napadlo, a proto doufáme, že je naše zpráva poučí o tom, jak si ohlídat, zda nějaká aplikace neovlivňuje negativně jejich telefon.”

Celou zprávu, která dále rozděluje dopad aplikací na výkon podle spotřeby baterie, úložiště a mobilních dat, naleznete na portálu AVG Now.

Pořadí dle celkového dopadu na výkon Jméno aplikace Kategorie Vydavatel
1 Facebook Sociální sítě Facebook
2 Spotify Hudba a zvuk Spotify Ltd.
3 Instagram Sociální sítě Instagram
4 Path Sociální sítě Path Inc.
5 Amazon Shopping Nakupování Amazon

###

O AVG Technologies (NYSE: AVG)

AVG je přední společností poskytující internetovou bezpečnost zařízením, datům i lidem prostřednictvím softwaru a služeb. K 31. prosinci 2014 využívá produkty a služby přes 197 milionů aktivních uživatelů. Portfolio AVG pro spotřebitele zajišťuje zabezpečení práce na internetu, optimalizace výkonu, ochrany soukromí a identity pro mobilní zařízení i stolní počítače. Portfolio AVG pro firmy – šířené poskytovateli spravovaných služeb (MSP), prodejci s přidanou hodnotou (VAR) a prodejci –  nabízí správu, kontrolu a reporting IT, integrovanou bezpečnost a správu mobilních zařízení. Tyto a další služby mají za úkol firmám zjednodušovat a chránit jejich podnikání.

Všechny obchodní známky jsou majetkem jejich příslušných vlastníků.

www.avg.com