3G sítě budou ještě dlouho základem mobilního internetu, proto se musí optimalizovat

Společnost Ericsson (NASDAQ:ERIC) předpokládá, že i přes rostoucí výstavbu 4G sítí a příchod 5G sítí bude i nadále pokračovat růst počtu uživatelů 3G sítí založených na technologiích WCDMA/HSPA. (TZ)

V roce 2020 by měly tyto sítě pokrývat 90 % světové populace a počet uživatelů by měl dosáhnout 4,5 miliardy. 3G sítě tak budou i v budoucnu základem mobilního připojení k internetu.

Důvodem stále rostoucí poptávky po 3G sítích bude i v budoucnu cena chytrých telefonů. Ty nejlevnější, které jsou ale často jedinou volbou pro mobilní zákazníky v mnoha částech světa, totiž nepodporují 4G sítě. Vždy však ale podporují k připojení k internetu přes 3G technologie WCDMA/HSPA. Na růst objemu datového provozu v 3G sítích bude mít vliv i stále větší počet aplikací a zařízení M2M (machine-to-machine), které kvůli úspoře nákladu budou využívat jen 3G sítě, které ale jejich nároky dokáží plně uspokojit.

Pro mobilní operátory to znamená, že musí i nadále rozšiřovat 3G pokrytí a dostupnost mobilního internetu a i nadále investovat do svých 3G mobilních sítí. Současně také musí řešit optimalizaci svých 3G sítí, aby zvládaly obsluhu stále většího počtu zákazníků, kteří navíc budou očekávat podobnou kvalitu služeb a zákaznickou zkušenost jako v sítích 4G, byť s přihlédnutím k možnostem 3G technologií. Na všechny stávající mobilní sítě, 2G, 3G i 4G, se budou muset mobilní operátoři podívat z pohledu plánování rádiového spektra a jeho nejefektivnějšího využití pro stále rostoucí počet zákazníků, se zvyšujícími se nároky na objem přenesených dat.

Poznámky pro redaktory:

Zpráva v anglickém jazyce: ZDE

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2014 činily tržby naší společnosti 228,0 miliardy švédských korun. Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.
www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress