Globální trh čteček elektronických knih se zvýšil o 20%

Praha 11.3.2015 – Globální trh čteček elektronických knih s technologií E Ink vykazuje pozitivní trend. Podle průzkumu značky PocketBook se v roce 2014 prodeje čteček
v Evropě zvýšily o 30-40% v porovnání s předchozím obdobím. Hodnota celosvětového růstu je 20%. (TZ)

Po analýze globálního trhu PocketBook identifikoval několik klíčových trendů pro letošní rok.

  1. Průměrná cena se nesníží

Technologie vyvíjené v současnosti jsou konvenční. V nejbližší budoucnosti se hardwarová část čteček nijak významně nezmění. Proto neočekáváme ani žádné významné změny v cenové politice.

  1. Důraz na služby

Vývoj softwaru je stále důležitější. V letošním roce se hlavní pozornost vývojářů zaměří na aplikace a služby pro maximální uživatelský komfort.

  1. Ekosystémy a cloudová řešení

Čtečka s technologií E Ink již dnes poskytuje pohodlné čtení. Uživatelé ale chtějí víc – pohodlí při všech fázích interakce s obsahem. To znamená pohodlný nákup a stažení do zařízení, pohodlné procházení obsahu a samozřejmě používání. Takové pohodlí zajistí ekosystém, jehož součástí je čtečka, další zařízení, obchod, různé on-line služby pro čtenáře, atd. Jako základ takového ekosystému poslouží cloudová technologie.

Z výše zmíněného můžeme odvodit obecný celosvětový trend – vývoj se zaměří na pohodlí při práci s elektronickým obsahem. Podle statistik největších prodejců e-knih se množství čtenářů, kteří jsou ochotni platit za obsah, každý rok zvyšuje.

Rostoucí obliba elektronického obsahu je přirozená a očekávaná. Lidé si již uvědomili, jaký komfort e-čtení přináší. Čtečky s technologií E Ink, nízkou spotřebou energie, nasvícením a displeji bez odrazů umožňují celodenní čtení bez omezení.

Společnost PocketBook je třetím největším světovým výrobcem prémiových čteček e-knih založených na technologii E Ink (elektronický papír), stejně jako multimediálních čteček a tabletů se systémem Android. Společnost byla založena v roce 2007 a sídlí ve švýcarském Luganu. Výrobky PocketBook se prodávají ve více než 30 zemích celého světa. Díky kombinaci hardwaru, softwaru a unikátnímu ergonomickému designu se čtečky PocketBook řadí k prémiovému segmentu trhu.