Deloitte spustil nový ročník soutěže o nejrychleji rostoucí technologickou firmu ve střední Evropě

Praha, 14. května 2015 – Společnost Deloitte vyhlásila již 16. rokem po sobě soutěž o nejrychleji rostoucí technologickou firmu ve střední a jihovýchodní Evropě. Stejně jako v minulosti se malé a středně velké firmy z technologického sektoru mohou hlásit do tří kategorií – hlavní žebříček Technology Fast 50, Vycházející hvězdy a Velká pětka. Novinkou oproti loňským ročníkům je skutečnost, že v hlavní kategorii Technology Fast 50 je nutná historie firmy jen poslední čtyři roky (dříve pět let). Registrace potrvá dva měsíce (do 15. července 2015), vyhlášení výsledků proběhne ve druhé polovině října 2015. (TZ)

„Hlavní kategorie Deloitte Technology Fast 50 má v tomto ročníku jednu novinku. Nově bude výsledný žebříček vycházet z porovnání tržeb technologických společností za poslední čtyři roky (doposud to bylo pět let). Věříme, že se tak soutěže zapojí i společnosti, které by jinak původní kritéria nesplňovala. Nejvyšší zastoupení v žebříčku si loni držely společnosti, které se zaměřují na vývoj softwaru. Z celkového počtu jich více než polovina (52 %) byla právě z tohoto segmentu. Následovali poskytovatelé internetových služeb, jejichž podíl činil necelou čtvrtinu (24 %). Pouze 12 % firem se soustředilo na oblast telekomunikací a sítí,“ připomenul výsledky loňského ročníku Martin Tesař, vedoucí partner v oddělení auditu společnosti Deloitte ČR.

„Soutěž zviditelňuje relativně mladé, ale úspěšné firmy jak v České republice, tak v dalších zemích středoevropského regionu. Žebříček zvyšuje image firem nejen směrem ke klientům, ale i zaměstnancům a pomáhá k pozitivní mediální publicitě. Celkově se do loňského žebříčku dostalo 26 firem vůbec poprvé. Nejvíce firem zastoupených v žebříčku mělo Polsko (17 společností), Maďarsko (10) a Rumunsko (6). Věříme, že zastoupení českých firem letos vzroste,“ doplnil Jiří Sauer, senior manažer v auditním oddělení společnosti Deloitte.

Účast v žebříčku Technology Fast 50 je unikátní příležitostí ke srovnání výkonnosti zaběhnutých i nově vzniklých společností. Stejně jako v předcházejících letech i letos budou porovnávány společnosti ve třech kategoriích:

Kategorie Technology Fast 50

Pro kvalifikaci do hlavního žebříčku Technology Fast 50 musí účastníci splnit tato kritéria:

  • roční výnosy společnosti dosahují minimálně 50 tisíc eur v každém roce v letech 2011 až 2014,
  • sídlo firmy v jedné z následujících zemí ve střední Evropě: Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Makedonie, Moldavsko, Černá Hora, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko nebo Slovinsko,
  • vývoj či výroba vlastních technologií, či vynakládání významné části kapitálu na výzkum a vývoj,
  • vlastnická struktura, která vylučuje většinově vlastněné dceřiné společnosti strategických subjektů.

Vítězné firmy jsou následně vybrány na základě vyhodnocení registrovaných firem splňujících kvalifikační předpoklady podle růstu výnosů během pětiletého období v letech 2011 až 2014.

Kategorie „Vycházející hvězdy“

Do kategorie Vycházející hvězdy společnost Deloitte řadí „začínající“ firmy, které vykazují velký potenciál, ale jsou příliš nové na to, aby mohly splnit požadavek minimální doby působení v odvětví pět let nutný pro zařazení do hlavní kategorie. Pro kvalifikaci musí společnosti působit v odvětví nejméně poslední tři roky (2012 – 2014) a jejich výnosy vyšší než 30 tisíc eur. Jinak platí stejná kritéria jako pro zařazení do hlavní kategorie Technology Fast 50.

Kategorie „Velká pětka“

Kategorie Velká pětka zahrnuje velké rychle rostoucí společnosti, které dosáhly v předchozích pěti letech mimořádného růstu. Pro kvalifikaci musí společnosti splnit stejná kritéria jako pro hlavní kategorii Fast 50 s výjimkou ročních výnosů ve finálním sledovaném roce (2014), v němž musí výnosy pro zařazení do této kategorie přesáhnout 25 milionů eur.

Výsledky soutěže v roce 2014

Nejrychleji rostoucí technologickou firmou v České republice se v loňském roce stala společnost Logic point, která se zaměřuje na implementaci systému řízení vztahů se zákazníky Microsoft Dynamics CRM. Společnost Logic point, která se umístila v žebříčku úplně poprvé, předstihla předloňského vítěze Internet Shop, provozovatele e-shopu s kosmetikou Parfums.cz. Třetí místo obsadil výrobce komplexních síťových řešení INVEA-TECH.

Informace o projektu Deloitte Technology Fast 50, včetně výsledků loňských ročníků, a podmínkách soutěže jsou k dispozici na www.deloitte.com/fast50ce