Nejvyhledávanějším službám na internetu vévodí masáže, instalatéři a hodinoví manželé

Češi na internetu nejčastěji poptávají služby v masážních salonech, instalatérské práce a výpomoc v domácnosti od tzv. hodinových manželů. Vyplývá to ze statistik internetového portálu pro hledání služeb online Službomat, který zdarma sdružuje na 25 tisíc tuzemských firem z celé České republiky. Lidé na portálu během dvou let fungování vyhledali už milion služeb. Firmám Službomat ročně zprostředkuje zakázky v hodnotě kolem 10 milionů korun. (TZ)

Ve více než milionu vyhledaných služeb na http://sluzbomat.cz/ je v desítce těch nejčastějších také servis počítačů, nabídky kosmetických a kadeřnických salonů, firmy nabízející zpracování webových stránek. Velký zájem je také o elektroinstalační práce a o služby elektrikářů či malířů pokojů.

Vliv na vyhledávání ovšem má i roční období. Zimním měsícům pravidelně vévodí poptávka služeb spojených s relaxací a odpočinkem, na jaře a na podzim jsou hitem autoservisy nabízející výměnu pneumatik. Během jara, kdy se lidé věnují údržbě svých domácností, pak na řadu přichází tzv. hodinoví manželé, kteří jsou hitem posledních let. Jejich služeb využívají nejen samoživitelky, ale i kompletní domácnosti a muži. Poptávka po službách hodinových manželů pak vrcholí na konci léta.

„Zpracováváme různé trendy hledanosti a díky nim můžeme poměrně úspěšně předvídat vývoj trhu. Například nejčastěji na internetu služby již nevyhledávají mladé ženy, ale muži v produktivním věku. Zajímavé také je, že podle našich statistik je nejvíce služeb vyhledáváno v pondělí, úterý a ve čtvrtek. Naopak středa či pátek poptávce nijak zvlášť nepřejí,“ říká ředitel portálu Službomat Vojtěch Lambert.

Zakázky pro firmy v hodnotě 10 milionů ročně

Za poslední dva roky Službomat eviduje přes milion vyhledaných služeb u 25 tisíc registrovaných firem. Zdarma sdružuje firmy všech velikostí či živnostníky. Uživatelé portálu jejich služby a práci průběžně hodnotí, což je pro nově příchozí užitečným vodítkem při výběru.

Ročně portál firmám zprostředkuje zakázky za zhruba deset milionů korun a nabízí i další výhody, jako je například bezplatné vytvoření profilu, který nahrazuje webové stránky, dále placené marketingové programy a reklamní formáty. Výhodou pro ty podnikatele, kteří nemají optimalizované webové stránky pro mobilní zařízení je to, že při zaregistrování na portálu Službomatu se jejich služby zobrazí i na přenosných zařízeních na předních pozicích. „Aktuálně sice u uživatelů výrazně dominují přístupy z klasického počítače, a to z 85 %. Počet přístupů z chytrých telefonů a tabletů se ale bude do budoucna jistě zvyšovat, “ dodává Lambert.

Statistiky z průzkumu 1 milionu vyhledávání na Službomat.cz

Poměr muži vs. ženy: 60 / 40 %
Hlavní cílová skupina: 25 – 34 let
Nejvíce přístupů ve dnech: pondělí, úterý, čtvrtek
Poměr přístupů počítač / mobilní zařízení: 85 / 15 %
Uživateli nejčastěji využívaný vyhledávač: Chrome
Počet firem v databázi: 25 000

O Službomat.cz

Portál Službomat.cz nabízí na jednom místě možnost vyhledání a porovnání všech druhů služeb a firem na území celé České republiky. Od svého spuštění v květnu 2013 registruje 25 tisíc firem a Čechům pomohl již doslova milionkrát najít potřebnou službu. Uživatelům umožňuje hledání podle kategorie služeb, přesné lokace či dle hodnocení předchozích uživatelů. Firmám nabízí zdarma možnost registrace a vytvoření vlastního profilu, který nahrazuje vlastní webové stránky. Zpoplatněny jsou jen doplňkové služby, například sponzorované odkazy a bannerová reklama. Službomat.cz funguje jako webová stránka, ale také ve verzi pro chytré telefony.

Více na www.sluzbomat.cz.