Elektronická komunikace mezi zdravotnickými zařízeními neustále roste. Využívá ji celá šíře organizací, od nemocnic až po jednotlivé praktické lékaře

Stále více zdravotnických organizací zefektivňuje komunikaci se svými zdravotnickými partnery pomocí systému MEDICAL NET od společnosti CompuGroup Medical (CGM). V České republice je do něj nyní zapojeno přes 900 uživatelů a neustále přibývají další. Od ledna do konce září 2015 tento systém přenesl 171 272 zpráv, což představuje meziroční růst o 61 %. (TZ)

Systém zajišťuje rychlé a bezpečné doručení zdravotních záznamů a jejich přesnou adresaci na konkrétní zdravotní pracoviště či pracovníka. Službu MEDICAL NET používá celá šíře zdravotnických zařízení, a to od těch největších, jako jsou nemocnice, až po laboratorní řetězce nebo jednotlivé praktické lékaře. „Široké spektrum odborností a zdravotnických pracovišť, které systém využívají, svědčí o tom, že lékaři vnímají elektronizaci zdravotnictví jako nezbytný faktor pro zvýšení kvality a efektivity poskytované péče,“ uvádí Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical Česká republika.

Nejčastějšími uživateli jsou lékaři z oborů chirurgie, interna, diabetologie, všeobecné praktické lékařství, radiologie a zobrazovací metody a klinická biochemie. ,,Nemocnice Hodonín zaznamenala díky této službě zlepšení komunikace s terénními lékaři pro dospělé a rovněž s lékaři pro děti a dorost. Zhruba 70 % zpráv přenesených přes systém je aktuálně zasíláno z lůžkové části nemocnice,“ uvádí MUDr. Věra Dostálová, ředitelka Nemocnice TGM Hodonín.

Petr Urban, ekonomicko-organizační náměstek ředitele Lužické nemocnice a polikliniky, vnímá jako jednu z největších výhod systému MEDICAL NET bezpečný přenos dat, k nimž nemá během přenosu nikdo přístup. ,,Mezi nesporné přednosti systému patří zabezpečení dat dle platné legislativy ČR, ale především i jeho nepochybná rychlost a prokazatelnost přenášených zpráv nejen interních, ale i směřujících mimo naše zařízení. Dva a půl tisíce přenesených zpráv měsíčně v naší nemocnici svědčí o pozitivním přijetí i ze strany okolních poskytovatelů zdravotní péče,“ říká P. Urban.

V Jihomoravském kraji komunikují elektronicky nejen zdravotníci z velkých zařízení, ale i v menších městech či vesnicích, jako například ve Strážnici, Čejkovicích, Hruškách nebo v Mutěnicích, jsou služby využívány.

Mezi další zdravotnická zařízení z celé České republiky patří kupříkladu PREVEDIG, SPEA Olomouc nebo Fakultní nemocnice Ostrava. Elektronicky komunikují mj. praktičtí lékaři v Chomutově, Kuřimi, v Hlinsku a Pardubicích. MEDICAL NET používá i oddělení neurologie v Kutné Hoře, urologie v Pardubicích, ale i další oddělení jako jsou radiologie, kardiologie, oftamologie a gynekologie.

O skupině CompuGroup Medical AG

CompuGroup Medical je jednou z předních světových společností zaměřených na eHealth. S celkovými příjmy okolo 500 milionů eur jsou její softwarové produkty navrženy tak, aby podporovaly všechny odborné a organizační činnosti v lékařských ordinacích, lékárnách, laboratořích a nemocnicích. Informační služby pro všechny subjekty zapojené do procesu poskytování zdravotní péče a sdílení elektronických zdravotních záznamů přispívají k bezpečnější a efektivnější péči o pacienty.

Služby CompuGroup Medical jsou založeny na unikátní zákaznické síti více než 400 000 lékařů, zubních lékařů, nemocnic, lékáren a dalších poskytovatelů služeb. Se zastoupením v 19 zemích a se zákazníky ve 40 zemích po celém světě je CompuGroup Medical společností s jedním z nejvyšších pokrytí mezi poskytovateli služeb elektronického zdravotnictví. Přibližně 4 200 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců podporuje inovativní řešení pro stále rostoucí požadavky zákazníků na systém zdravotní péče.

O společnosti CompuGroup Medical Česká republika

Společnost CompuGroup Medical Česká republika vznikla v roce 2009 fúzí softwarových firem, jejichž vlastníkem byla mateřská společnost CompuGroup Medical. Vizí společnosti je plně elektronizované zdravotnictví. Společnost je lídrem tuzemského trhu ambulantních informačních systémů. Poskytuje rovněž softwarová řešení pro nemocnice a laboratoře. S jejími produkty a službami jsou lékaři spokojeni, což potvrzují pravidelné průzkumy. Vnímají ji jako společnost, která je flexibilní, inovativní, zajímá se o problémy a potřeby lékařů a v konečném důsledku jim usnadňuje život. Na pobočkách v Praze, Brně, Pardubicích a Ústí nad Orlicí pracuje 110 zaměstnanců. Společnost CompuGroup Medical Česká republika je od května 2012 členem ICT Unie.