Třetina Čechů prozradí své heslo ostatním lidem

Více než třetina českých uživatelů (38 %) přiznává, že sdílí svá hesla s ostatními, nebo je nechává na viditelném místě. Toto chování zjednodušuje práci kybernetickým zločincům a také ukazuje na nedostatečné kybernetické znalosti uživatelů. Zjištění vyplývají ze spotřebitelského průzkumu Kaspersky Lab . (TZ)

Se členy rodiny sdílí svá hesla 27 % českých respondentů. Více než třetina pak svá hesla nejen sdílí, ale také nechává na viditelných místech. 9 % uživatelů sdílí hesla s přáteli a 3 % s kolegy.

„Sdílením uživatelé zvyšují riziko, že heslo padne do špatných rukou. To může poskytnout kyberzločincům snadný přístup k osobním a finančním údajům. Mohou pak lehce hacknout a následně zneužít účty k rozesílání škodlivých odkazů či souborů. V nejhorším případě může být ohrožena i identita uživatele,“ říká David Emm, přední analytik Kaspersky Lab.

Čeští respondenti se domnívají, že silná hesla jsou zapotřebí jen u těch online služeb, kterých si nejvíce cení. Podle studie mezi ně patří online bankovnictví (79 %), e-mail (51 %) a sociální sítě (37 %). Online nakupování považuje v tomto ohledu za důležité pouze 12 % uživatelů, ačkoliv pětina uvedla, že silné heslo je zde na místě. Znepokojující je fakt, že ačkoliv uživatelé souhlasí, že online finanční transakce vyžadují silné heslo, více než čtvrtina respondentů (29 %) po celém světě se domnívá, že není potřeba mít dodatečnou ochranu pro jejich osobní údaje při online nakupování. Očekávají, že obchody u kterých nakupují, jim poskytnou veškerou potřebnou ochranu.

Co se týče sociálních sítí, kvíz Kaspersky Lab, zaměřující se na kybernetické vědomosti, odhalil, že téměř třetina uživatelů těchto sítí po celém světě sdílí své příspěvky veřejně. 12 % respondentů si přidá do přátel kohokoliv, bez ohledu na to, zda danou osobu znají či nikoliv. Třetina (31 %) uživatelů si pak přidá do přátel ty uživatele, které sice neznají, ale mají společné známé. Čtvrtina respondentů (26 %) by neváhala otevřít odkaz poslaný přítelem, a to aniž by se zeptali, o co se jedná, nebo zvážili možnost, že účet odesílatele byl napadený.

Kaspersky Password Manager, součást Kaspersky Total Security – multi-device, poskytuje dodatečnou vrstvu ochrany tím, že bezpečně ukládá veškerá hesla a synchronizuje je napříč všemi zařízeními. Řešení si pamatuje a generuje silná hesla a umožňuje automatické přihlašování pro bezpečnější přístup k cenným aplikacím, účtům a webovým stránkám.

Úroveň kybernetických vědomostí si mohou uživatelé ověřit v tomto kvízu. Více tipů, jak se v online světě chránit, se dozvíte zde. Více informací o produktech Kaspersky Lab určených pro domácnosti naleznete na tomto odkazu.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je jednou z nejrychleji rostoucích společností kybernetické bezpečnosti a největší, která je soukromě vlastněná.  Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce IT bezpečnostních řešení pro uživatele koncových zařízení (IDC, 2014). Od roku 1997 je Kaspersky Lab inovátorem v oblasti kybernetické bezpečnosti a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení a znalosti velkým podnikům, malým a středním firmám i domácím uživatelům. Kaspersky Lab je mezinárodní společností působící v bezmála 200 zemích a oblastech po celém světě. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.