Internet věcí: Tři řešení pro inteligentní domy a města

Ericsson (NASDAQ:ERIC) představil na veletrhu CES v Las Vegas tři řešení určené pro poskytovatele komunikačních služeb a energetické společnosti. Jde o nové technologie, které umožní přinášet inovativní služby a uspokojovat požadavky rychle rostoucího trhu internetu věcí. (TZ)

Z internetu věcí se velmi rychle stává klíčový nositel změn a transformace společnosti i tím, že spojuje fyzický a digitální svět. Publikovaná zpráva Ericsson Mobility Report předpovídá, že do roku 2021 bude ve světě 28 miliard zařízení připojených na internet, přičemž polovina z nich má fungovat na bázi M2M a internetu věcí.

Není pochyb, že internet věcí změní společnost, jak ji známe dnes, přinese inteligentní města, připojené domovy, či spotřebitelské zařízení každého druhu. Ericsson do tohoto inovačního procesu přispěl třemi novými řešeními:

Řešení 1: Smart Metering jako služba

Novinka od Ericssonu umožní energetickým společnostem outsourcovat komplexní procesy související se inteligentním měřením. Potvrzují to i zkušenosti švédské firmy, která tímto způsobem řídí 42 miliónů odběrných bodů po celém světě. Tento přístup slibuje zkrácení času dodání služeb na trh, excelentní dohled nad řízením a operacemi, jako i maximální úspory nákladů.

Z nového řešení budou profitovat i spotřebitelé. Lépe spravovaný smart metering a inteligentnější energetické sítě přinesou spolehlivější služby, přesnější fakturaci a schopnost kontrolovat a řídit svojí spotřebu. Řešení bude komerčně dostupné ve druhém kvartálu 2016.

Řešeni 2: User & IoT Data Analytics

Exponenciální růst počtu připojených zařízení je pro telekomunikační operátory příležitost nabízet v ekosystému internetu věcí víc než jen připojení nové služby. Například analýzy zákaznických dat souvisejících s internetem věcí v databázích operátorů v reálnem čase. Právě tím se zabývá řešení User & IoT Data Analytics od Ericssonu. Operátoři kromě toho mohou s tímto softwarem zdokonalovat interní operační efektivitu.

Software Ericsson User & IoT Data Analytics bude komerčně dostupný od konce druhého kvartálu 2016.

Řešení 3: Networks Software 17A for Massive IoT

V září 2015 představil Ericsson sadu softwarových nástrojů, které pomohou zrychlit nástup internetu věcí a odstranit překážky jeho masovému rozšíření. Nyní švédská firma přináší aktualizaci, kterou reaguje na očekávané masívní rozšíření zařízení v rámci internetu věcí. Řešení s názvem Network Software 17A for Massive IoT podporuje milióny připojení v jedné lokalitě. Softwarová aktualizace připojí nejnovější kategorii zařízení pro LTE připojení – úzkopásmový internet věcí (Narrowband-IoT) – do existujících síťových infrastruktur. Zároveň umožní rychlé zavedení spolehlivé a bezpečné mobilní konektivity a minimální celkové náklady na investici.

Úzkopásmové technologie pro využití v rámci internetu věcí, jako například smart metering nebo monitoring senzorů, umožňují flexibilní škálování a podporu milionů připojení v rámci jedné lokality. Také snižují náklady modulů o 90 % a poskytují sedmkrát lepší pokrytí. V úsporném režimu dokáží prodloužit životnost baterie na 10 roků, přičemž modul bude stále připojený a dostupný.

Řešení Ericsson Networks Software 17A for Massive IoT bude komerčně dostupné v posledním čtvrtletí 2016.

O SPOLEČNOSTI ERICSSON

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů. Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2014 činily tržby naší společnosti 228,0 miliardy švédských korun. Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.ericsson.com/news

www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson

https://www.facebook.com/ericssonceskarepublika

www.youtube.com/user/ericsson