Nový report společnosti Check Point ukazuje, jak mohou hackeři zneužít chytré televize

Praha, 8. ledna 2016 – Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), největší celosvětový dodavatel čistě bezpečnostních řešení, zveřejnil zprávu, která upozorňuje na síťové zranitelnosti spojené se zařízením EZCast, které se zapojuje do HDMI portu a z obyčejných televizí bez připojení k internetu dělá chytré televize. Hackeři mohou díky zranitelnosti získat plný, neoprávněný přístup k domácí síti uživatelů EZCast a zobrazit citlivá data nebo převzít kontrolu nad domácími zařízeními. V současné době využívá zařízení EZCast přibližně 5 miliónů uživatelů. (TZ)

EZCast běží na vlastní Wi-Fi síti a ovládá se přes chytré telefony nebo PC. Obliba zařízení s připojením k internetu, tzv. Internet věcí (IoT), neustále roste, ale pro spotřebitele i podniky to představuje nové bezpečnostní výzvy. Nejnovější výzkum společnosti Check Point upozorňuje na významná rizika:

  • Hackeři mohou zaútočit prostřednictvím Wi-Fi systému a získat snadný přístup do EZCast a domácí sítě.
  • Jakmile útočníci proniknou dovnitř systému, mohou se v síti pohybovat bez povšimnutí a zobrazovat například důvěrné informace nebo infikovat domácí zařízení.
  • Útoky lze spustit na dálku, takže hackeři mohou aktivovat škodlivý kód odkudkoli.

„Nový výzkum ukazuje, co bude běžné v roce 2016 a dalších letech – kyberzločinci budou využívat kreativní způsoby, jak najít a zneužít jakékoli slabiny ve stále více propojeném světě,“ říká Oded Vanunu, vedoucí výzkumného bezpečnostního týmu společnosti Check Point. „Internet věcí bude i nadále růst a pro spotřebitele a podniky bude důležité přemýšlet, jak chránit chytrá zařízení a připravit se na širší přijetí IoT.“

Internet věcí zahrnuje nejrůznějších zařízení, od jednoduchých technologických „hraček“ pro spotřebitele až po automobily a sofistikované průmyslové systémy. Příkladem IoT je právě i EZCast. Umožňuje přenos dat po síti bez lidského zásahu. Trh IoT roste exponenciálně a změní nejen způsob, jak všechny podniky, vlády a spotřebitelé komunikují s fyzickým světem, ale změní i chápání bezpečnosti a ochrany.

Více informací a celý report najdete na stránce: http://blog.checkpoint.com/wp-content/uploads/2015/12/EZCast_Report_Check_Point.pdf.

Bezpečnostní divize Threat Intelligence & Research společnosti Check Point pravidelně odhaluje a analyzuje útoky, zranitelnosti a narušení bezpečnosti a vyvíjí ochranu potřebnou k zabezpečení zákazníků. Pro více informací o dalších výzkumech společnosti Check Point navštivte stránky: http://www.checkpoint.com/threatcloud-central.

Sledujte Check Point online:
Check Point Blog: http://blog.checkpoint.com/
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw a www.twitter.com/CheckPointCzech
Facebook: http://www.facebook.com/checkpointsoftware
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je největší celosvětový dodavatel čistě bezpečnostních řešení. Chrání zákazníky před kyberútoky prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru a jiných typů útoků. Check Point nabízí kompletní bezpečnostní architekturu, která chrání vše od podnikových sítí až po mobilní zařízení, a navíc Check Point poskytuje i nejkomplexnější a nejintuitivnější správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí. Ve společnosti Check Point zabezpečujeme budoucnost.