VMware: rozšiřování digitálních technologií podporují zaměstnanci všech věkových kategorií

Praha, 13. ledna 2016 – Společnost VMware, Inc. (NYSE:VMW), vedoucí firma v oblasti cloudové infrastruktury a firemní mobility, představuje výzkum, který vyvrací všeobecný mýtus o generaci Y. Výsledky ukazují, že zaměstnanci napříč firmou, bez ohledu na věk, mají obrovský vliv na rozvoj digitálních technologií v rámci firmy, protože si dobře uvědomují důležitost digitálních dovedností pro růst firmy a zajištění konkurenční výhody. (TZ)

Studie provedená mezi 5 700 zaměstnanci z Evropy, Středního Východu a Afriky (EMEA) ukazuje, že schopnost pracovat s digitálními technologiemi je prioritou pro všechny zaměstnance, nejen ty z generace Y. Téměř tři čtvrtiny (71 %) dotazovaných se domnívají, že rozsáhlejším využíváním digitálních dovedností je možné zvýšit konkurenceschopnost podniku, 67 % věří, že digitální technologie otevírají lepší možnosti spolupráce mezi zaměstnanci a dvě třetiny (66 %) si myslí, že rozšiřování digitálních dovedností se projeví ve zvýšení zisku firmy během následujících pěti let.

Téměř dvě třetiny (64 %) dotazovaných uvedly, že jsou ochotni využívat svůj volný čas k získávání nových digitálních dovedností a učení se způsobům práce, které pomohou zvýšit produktivitu firmy. Vědomí důležitosti digitálních dovedností a chuť poznávat nové technologie je evidentní. Navíc podle průzkumu i starší generace zaměstnanců aktivně vyhledávají možnost získat pokročilé dovednosti v oblasti digitálních technologií, 39 % respondentů ve věku 45-54 let shání rady nebo kurz tvorby mobilních aplikací a téměř třetina (31 %) zaměstnanců ve věku 55 let a více se zajímá o kódování a tvorbu on-line obsahu.

Zároveň se však méně než polovina (48 %) dnešních pracovníků domnívá, že mohou své digitální dovednosti využít ve firmě, kde pracují. Důvody, proč zaměstnavatelé nedokáží plně docenit digitální dovednosti zaměstnanců, jsou různé – „digitální“ oblast není součástí osobních cílů (51 %), nedostatečný rozpočet (43 %), nedostatečná podpora IT oddělení (40 %) a příliš přísná firemní pravidla (39 %).

„Dramaticky se měnící skladba schopností v éře digitálních technologií má vliv na způsob provozu podniků a formulaci strategií, směřování a rozhodovacích procesů,“ uvedl Matt Crosby z globální konzultační společnosti Hay Group. „Výzvou, a zároveň příležitostí, bude hledání shody mezi vrcholným vedením firmy s mnohaletými zkušenostmi s řízením podniku v éře před digitalizací a mladými talenty, kteří přinášejí nové znalosti, očekávání i motivaci. Každá firma by se měla snažit a vytvořit systém, který tuto vícegenerační pracovní sílu propojí. Pro podnik jsou totiž důležité jak tradiční nástroje, jako je kvalitní kontrola pravidel, výkonu a výsledků, ale i rozvoj nových nápadů a způsobů práce.“

Soulad mezi IT oddělením a vedením firmy hraje významnou roli v proměně podniku na digitálnější organizaci. Účastníci průzkumu se domnívají, že hlavní zodpovědnost za tento proces má IT oddělení (34 %), menší část respondentů uvedla jako strůjce změny generálního ředitele (19 %), představenstvo firmy (16 %) nebo vedoucí jednotlivých úseků (13 %). Aby však měla změna pro organizaci smysl, musí podle velké části zaměstnanců zaujmout vedení firmy aktivnější postoj, jen polovina (50 %) respondentů uvedla, že vrcholný management podporuje zaměstnance ve využívání nových technologií.

Účastníci průzkumu označili za prioritní úkoly pro firmu více investic do formální výuky digitálních dovedností (54 %), vyšší motivaci a ocenění za využívání digitálních dovedností (47 %) a úprava firemní kultury tak, aby byla vstřícnější k využívání digitálních dovedností.

„Úspěšná digitální transformace v dnešním světě firem je ovlivňována kulturou, lidmi a schopnostmi,“ uvedl Vladimír Střálka, country manager pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti VMware. „Firmy dobře pochopily, že masivní investice do „digitálních“ talentů mohou firmě pomoci s rychlejšími inovacemi a proaktivním přístupem k zákazníkům, obojí přitom od základu ovlivňuje celý podnik. Naším cílem je pomoci firmám lépe porozumět tomu, čeho mohou v éře digitálních technologií dosáhnout, aniž by musely dělat kompromisy v oblasti bezpečnosti a provozu. Pouze tehdy budou moci plně využít potenciálu svých zaměstnanců ze všech věkových kategorií.“

O výzkumu

Specializovaná výzkumná agentura Vanson Bourne vybrala 5 700 kancelářských pracovníků, kteří pravidelně přistupují k informacím prostřednictvím internetu, ve firmách s více než 100 zaměstnanci ze Spojeného království, Francie, Německa, Nizozemska, Itálie, Skandinávie (Švédsko, Norsko, Finsko a Dánsko), Ruska a Blízkého východu (Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty). Průzkum byl prováděn kombinovanou metodou telefonického a online dotazování v srpnu roku 2015.

O VMware
Společnost VMware je světovým lídrem v oblasti cloudové infrastruktury a firemní mobility. Řešení VMware jsou založena na vedoucí virtualizační technologii a nabízí zcela nový model plynulého, rychlého a bezpečného IT. Zákazníci mohou rychleji inovovat svou infrastrukturu díky rapidnímu vývoji, automatickému doručování a bezpečnému používání libovolné aplikace. S tržbami ve výši 6 miliard USD v roce 2014 má VMware více než 500 tisíc zákazníků a 75 000 partnerů. Společnost sídlí v Silicon Valley a disponuje pobočkami po celém světě. Další informace najdete na www.vmware.com/cz.