Tvrdý život manažerek s dětmi. Musely by být superženami, aby stíhaly

superženami, aby stíhalyP R A H A,   20. LEDNA 2016 – Manažerky po rodičovské dovolené to mají s návratem do práce těžké. Musejí skloubit víc činností najednou. Leckdy se ocitnou před náročnou volbou, jestli chtějí být dobrými matkami, nebo se snažit o úspěšnou kariéru. Podle Viktora Bětíka ze společnosti Stanton Chase by se musely stát superženami, aby zvládly všechno najednou. (TZ)

Narození dítěte je přelomovým okamžikem v životě každé ženy. Radost z nevšední události ale pro některé už brzy přebijí starosti a vystřízlivění. Péče o dítě je náročná, manažerky navíc přicházejí o kontakt se světem byznysu. Nejedna z nich si tak připadá doma méněcenná a sociálně izolovaná. Neprávem, protože mateřské povinnosti ženy obohatí o nové zkušenosti a potřebný nadhled.

„Matky jsou často výbornými manažerkami celé rodiny. Musí zvládat třeba pět činností najednou. Není tedy divu, že time management je jejich silnou stránkou,“ říká Viktor Bětík, partner české pobočky Stanton Chase, která se specializuje na vyhledávání vrcholových manažerů.

Některé firmy právě aktivity matek využívají při jejich zapojení do pracovního procesu už v době, kdy se starají o malé děti. „Snažíme se našim zaměstnancům co nejvíce vyjít vstříc a takzvaný home office je jedním z benefitů, které chceme nabízet. Je jednodušší se vrátit po rodičovské dovolené do ostrého provozu, pokud se, byť ne tak intenzivně, stále věnujete své práci,“ uvedl Martin Tomčala, HR manažer ze společnosti Edwards, která je předním vývojářem a výrobcem vakuových zařízení a práci s rodiči na mateřské se intenzivně věnuje.

Velký důraz na to, aby ženy neztrácely na mateřské dovolené kontakt s byznysem, kladou i ve společnosti Nestlé. „Matky zveme na pravidelná setkání s generálním ředitelem či pro ně pořádáme tzv. Career Days. Na centrále v Praze máme plně vybavenou kojící místnost a hernu, kterou mohou maminky využít, když přijdou pozdravit kolegy nebo něco zařídit na HR,“ popisuje benefity pro matky Martin Puček, personální manažer v Nestlé.

Dalším kritickým bodem pro matky bývá návrat do práce. Skloubit byznys s mateřskými povinnosti je rébusem i pro ty nejschopnější. Po náročném pracovním vypětí se musí manažerky postarat o domácnost a v neposlední řadě být dobrými manželkami. „Tolik úkolů by zvládla snad jen superžena, a ty neexistují ani v komiksech,“ tvrdí s nadsázkou Viktor Bětík.

Mnoho žen tak náročnou roli nezvládne. Doplácejí na to rozpadem manželství, nebo ztrátou kontroly nad manželstvím. Jiné naopak upřednostní rodinu a firmy tak přijdou o perspektivní manažerky. I to je jeden z důvodů, proč většině českých firem stále vládnou muži.

O společnosti Stanton Chase

Mezinárodní společnost Stanton Chase je jedním z předních světových poskytovatelů služeb v oblasti Executive Search. Hlavním cílem společnosti je budování profesionálních manažerských týmů pro klienty na celém světě.  Společnost byla založena v roce 1990 a v současné době působí v 72 pobočkách ve 42 zemích Asie, Evropy a Ameriky. Klíčem úspěchu firmy je důraz na profesionalitu zaměstnanců, jedinečná strategie, výborná znalost klienta, schopnost naslouchat a flexibilně se přizpůsobit jeho potřebám.