Špičky české startupové scény podporují akční sociální podnikatele

V novém akceleračním programu České spořitelny s názvem Impact First zůstávají po včerejšku čtyři top týmy, které na sobě necelé tři měsíce tvrdě pracovaly a smělým tahem na branku posunuly své projekty rychle dopředu. Porota vybírala z deseti finalistů a krom jiného hodnotila společenský dopad projektů, potenciál týmu, plánování, práci s riziky a cíle do budoucna. (TZ)

„Ocenili jsme posun, který projekty během krátké doby uskutečnily. Zaměřily se na realističtější cíle, rozjednaly si první zákazníky a do budoucna jsou finančně udržitelní. Nicméně Impact First není soutěž. Neznamená to, že kdo nepostoupil, je horší. Z našeho pohledu mají top čtyři projekty největší potenciál pro reálný společenský dopad,“ říká Jakub Mareš z Impact Hub Praha, který byl v porotě společně s Ondřejem Zapletalem a Radkem Bedřichem z České spořitelny.

V Impact First budou pokračovat tyto čtyři projekty:

  1. Social Trade, sociální podnik. Na Kolínsku zaměstnává dlouhodobě nezaměstnané a sociálně vyloučené lidi.
  2. Zelený ostrov, sociální podnik. Prádelna, která v Dobřichovicích zaměstnává osoby s poruchami sluchu a neslyšící.
  3. Nabíječky elektrických invalidních vozíků do auta. Projekt rozjíždí na českém i světovém trhu prodej tohoto produktu. Výrobek vyvinulo občanské sdružení Život bez bariér s frmou Eprona a.s.
  4. Nadačník. Projekt bude pomáhat hendikepovaným lidem nebo rodinám se získáváním peněz na specifické potřeby (např. nákup speciálních kompenzačních pomůcek) od nadací a nadačních fondů.

Na vybrané týmy, které se v posledních třech měsících naučily oslovit zákazníka a naladit se na jeho potřeby, nyní čekají mentoři – nejlepší profesionálové z oboru, kteří je povedou na jejich podnikatelské cestě v konkrétních krocích. S financemi, nastavením cen a s vypracováním funkčního podnikatelského plánu jim budou radit zakladatelé Impact Hub v České republice Jakub Mareš s Petrem Vítkem a Daniela Číšková s Martinem Medkem z České spořitelny. Na konci programu čeká na nejlepšího účastníka slavnostní vyhlášení, výhra 50 000 Kč a další podpora mentora.

„Být v porotě při výběru tak výtečných projektů, je pro nás velmi inspirativní,” říká Ondřej Zapletal z České spořitelny. “Je skvělé vidět, že akcelerátor výborně funguje. Ve Spořitelně totiž věříme, že podpora projektů, které řeší společenské problémy, se jednoznačně vyplatí. Už teď se těším na další běh.”

První běh akceleračního programu Impact First pro projekty s pozitivním dopadem na společnost, zejména na vyloučené skupiny obyvatel, je v plném proudu. Nicméně, druhý běh se otevírá právě teď a zájemci mohou podávat přihlášky online do 31. ledna 2016 na www.impactfirst.cz, kde jsou k dispozici také další informace o programu.

Program Impact First financuje Česká spořitelna a  organizačně ho zaštiťuje Impact Hub – inspirativní pracovní prostor pro setkávání, inovace a rozvoj podnikání ve třech největších městech Česka. Spořitelna úspěšným účastníkům nabízí  i možnost financování jejich projektů formou úvěru.