Portál iDNES.cz představuje české výtvarníky v unikátním seriálu Staří mistři

Seriál Staří mistři mapuje v poutavých příbězích tvorbu a život českých výtvarníků, kteří svůj tvůrčí vrchol zažívali v 60. a 70. letech minulého století. Kvůli komunistickému režimu však mnozí nesměli veřejně tvořit ani vystavovat. Někteří jsou slavní doma i v zahraničí, jiní pracují spíše v ústraní. (TZ)

V projektu Staří mistři na iDNES.cz se tak postupně představí celkem 14 umělců. Všechny spojuje to, že se narodili mezi světovými válkami, často do chudých rodin. Všichni v dětství rádi kreslili nebo malovali, a když se později rozhodovali, co by v životě chtěli dělat, zvolili si podobný obor – výtvarné umění. A navzdory svému věku mu zůstali věrní dodnes. Autorem jedinečného seriálu je fotoeditor iDNES.cz Jiří Benák.

„Materiály k tomuto cyklu jsem sbíral celý uplynulý rok. Setkání s výtvarníky pro mne bylo potěšením a věřím, že se mi podařilo aspoň část jejich příběhů a tvorby zdokumentovat. Snad zaujmou i vás,“ říká autor seriálu fotoeditor Jiří Benák.

„Jsem ráda, že kromě tradičně silného zpravodajského obsahu, kterým MAFRA svými tituly na mediálním trhu působí,  můžeme čtenářům zprostředkovat  i  krásná umělecká setkání, která se svým emotivním  zpracováním výrazně liší od každodenního kulturního zpravodajství,“ dodává Miloslava Nováková, ředitelka Corporate Affairs.

Seriál bude vycházet ještě v průběhu března a příběhy Starých mistrů naleznete zde: www.idnes.cz/starimistri

Dnešní díl je věnovaný Aleně Kučerové, kterou ve světě proslavila díla z perforovaného plechu.