343 lékáren a 8 očkovacích center. Taková je bilance zařízení v Praze, o která v době chřipkové epidemie stoupá zájem

Praha, 9. února 2016 – V České republice propukla chřipková epidemie a počet nemocných neustále narůstá. Informační systém Prahy 2GIS pomáhá lidem, kteří chřipkovému viru podlehli a potřebují se vyléčit, i těm, kteří se mu chtějí ubránit. Aktuálně obsahuje údaje o 343 lékárnách a 8 očkovacích centrech. Rychle tak pomocí mobilní aplikace najdete nejbližší zařízení v okolí, které má právě otevřeno. (TZ)

Počet obyvatel s akutním respiračním onemocněním dosáhl podle údajů Státního zdravotního ústavu 1446 případů na 100 000 obyvatel. Onemocnění chřipkou vzrostlo napříč všemi věkovými kategoriemi o dalších 56 %. Kraje zasáhla epidemie rovnoměrně. Nemocní v metropoli však mají výhodu – při boji s chřipkou mohou využít chytrý informační systém 2GIS.

„Když onemocníte chřipkou, je pobíhání venku a shánění léků to poslední, na co máte síly. Dobu mimo postel s horkým čajem přitom můžete zkrátit na minimum díky aplikaci 2GIS. Pravidelně totiž aktualizujeme veškeré informace v ní obsažené, včetně údajů o lékárnách a zdravotnických zařízeních,“ říká Jan Vališ, ředitel společnosti 2GIS.

Léčení příznaků i prevence

Většina z vás nejspíše ví, kde je v okolí vašeho bydliště lékárna. Jste si ale jistí, že má otevřeno i v neděli večer? Díky mobilní aplikaci 2GIS jistotu mít budete. Snadno najdete v telefonu nebo tabletu tu nejbližší otevřenou lékárnu od místa, kde se zrovna nacházíte. Pomocí chytrých filtrů si vyberete i ty, které nabízejí pomoc nonstop nebo které přijímají platební karty. 2GIS vám také poradí, jak se do vybrané lékárny dostat pěšky, autem i městskou hromadnou dopravu.

Pokud jste chřipkou ještě neonemocněli, jistě byste byli rádi, aby to tak zůstalo. Variantou je očkování proti chřipce, které se však v průběhu epidemie nedoporučuje. Nejvhodnější doba pro očkování je období před začátkem chřipkové epidemie, tedy od konce září. Ochrana před chřipkou začíná 2 týdny po očkování. Nejbližší očkovací centrum v Praze, kde vám vakcínu aplikují, najdete díky 2GIS. Imunitu můžete posílit i pomocí oblíbeného odvaru ze zázvoru s citrónem a medem. Potřebné ingredience seženete v takřka každé prodejně potravin. Jejich přehled je také součástí informačního systému 2GIS.

O 2GIS

2GIS je městský informační systém provozovaný stejnojmennou společností. Aktuálně zahrnuje více než 280 měst v 9 zemích světa včetně metropole České republiky. Díky 2GIS získají obyvatelé i návštěvníci Prahy informace o lékárnách, bankomatech, kadeřnictvích, restauracích, klubech, kinech, divadlech, vysokých školách, úřadech, policii a mnoha dalších organizacích.

Mapa 2GIS obsahuje detailní vyznačení silnic, chodníků a stezek s nejstaršími budovami i novostavbami. Součástí je také vyhledávání optimální trasy pro cestování MHD i autem. V adresáři se zobrazují podrobné informace o organizacích včetně kontaktních údajů, vstupů do budov a nejbližšího parkování, které několikrát do roka aktualizují specialisté společnosti 2GIS.

Systém 2GIS lze používat online na webových stránkách www.2gis.cz. Všechny funkce a mapy jsou dostupné i bez připojení k internetu prostřednictvím aplikace pro počítače, smartphony a tablety. Aplikace 2GIS je zdarma ke stažení přes App Store, Google Play, BlackBerry World a Windows Phone Store.