Když na hory, tak s lyžemi i platební kartou

K tomu, aby se zahraniční dovolená obešla bez stresů, může překvapivě přispět platební karta. (TZ)

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 9. února 2016 – Když vyrážíte na zimní dovolenou, nezapomeňte si vedle lyžařské výbavy přibalit platební kartu. Dost možná vám ušetří čas i vrásky. Sestavili jsme praktický návod, jak její výhody využít na maximum.

Před odjezdem:

  • Ušetřete si fronty ve směnárně. Karty Visa fungují ve více než 200 zemí po celém světě. Můžete je použít na výběry z bankomatů i při placení u milionů obchodníků. .
  • Zkontrolujte si platnost vaší Visa karty. Pozor na blížící se expiraci.
  • Zkontrolujte stav svého účtu. Ani platební karta nedokáže zázraky. Před odjezdem se přesvědčte, že na účtu máte dostatek peněz.
  • Zkontrolujte nastavení limitů pro platby a výběry. Pokud jsou příliš nízké, ještě před odjezdem limity ve své bance navyšte.
  • Ověřte si dostupné výhody. Nabízí vaše platební karta například cestovní pojištění? Veškeré informace o doplňkových službách zjistíte ze smlouvy nebo ve své bance.
  • Uložte si číslo na asistenční službu banky nebo společnosti Visa. Kdo je připraven, není překvapen. V případě ztráty karty ušetříte čas a budete ji moci zablokovat hned.
  • Zapamatujte si svůj PIN. 4místné číslo byste si ideálně neměli nikam psát. Pokud už si ho poznamenáte, pak určitě ne na kartu nebo do její blízkosti.
  • Stáhněte si aplikaci Visa Travel Tools. Praktický pomocník v mobilu vám najde nejbližší bankomat, přepočítá měnu a pomůže i při ztrátě karty

V průběhu dovolené:

  • Plaťte stejně jako doma. Platební karta funguje v zahraničí stejně jako v České republice. Platební terminály se ničím neliší, není tedy třeba obávat se neznámého. Kartu můžete na milionech míst po celém světě využívat stejně pohodlně a bezpečně, jak jste zvyklí.

 

  • Mějte výdaje pod kontrolou. Platby kartou vám zaručí, že o každé své transakci budete mít záznam. Platební karty Visa přijímají obchodníci po celém světě – snadno to poznáte podle loga Visa na dveřích. Pokud toto logo nevidíte, zeptejte se obchodníka ještě před placením, zda karty Visa přijímá.
  • Plaťte v lokální měně. Některé platební terminály vám dají na výběr, zda chcete útratu zaplatit v domácí, nebo lokální měně. Platby v lokální měně, kterou používá obchodník, jsou výhodnější, vyhnete se doplňujícím poplatkům.
  • Najděte nejbližší bankomat. Na stránkách Visa je k dispozici prakticky lokátor bankomatů, se kterým půjdete vždy najisto. Můžete si také stáhnout aplikaci Visa Travel Tools, která nabízí ještě další praktické nástroje.

 

    • Platební kartu uchovávejte jinde než hotovost. Snížíte tak riziko hromadné ztráty. A to se vyplatí.

 

  • Kontrolujte účtenky. Před potvrzením platby se vždy přesvědčte, že obchodník zadal správnou částku. Veškeré platby můžete kdykoli zkontrolovat také prostřednictvím mobilního nebo elektronického bankovnictví. Vyplatí se uchovávat si účtenky z bankomatů a po návratu je porovnat s bankovním výpisem.
  • Nespouštějte svou kartu z očí. Při platbách nikomu nedovolte odnést vaši kartu mimo váš dohled. U bankomatu si hlídejte diskrétní zónu a PIN zadávejte vždy tak, aby jej nikdo neviděl.
  • Nikdy nikomu nesdělujte svůj PIN. Dokonce ani rodinným příslušníkům, zaměstnancům banky nebo policii.

 

Po návratu:

Zkontrolujte svůj bankovní výpis. Díky platbám kartou získáte dokonalý přehled o svých zahraničních útratách. V případě, že odhalíte jakoukoli podezřelou platbu, neprodleně informujte svou banku.

–  KONEC  –

O asociaci Visa Europe:

Visa Europe je asociace zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 38 evropských zemích. Je vedoucím platebním systémem, jehož podíl na trhu vzrostl z 55,5 % v roce 2011 na 56,9 % v roce 2013 a předstihl tak konkurenční MasterCard.

Visa Europe je v srdci platebního ekosystému poskytujícího infrastrukturu a služby potřebné k tomu, aby milionům evropských spotřebitelů, firmám a vládám bylo umožněno platit elektronicky. Členové Visa Europe jsou odpovědni za vydávání karet, registraci obchodníků a výši poplatků pro držitele karet i obchodníky. Visa Europe je rovněž největším subjektem zpracovávajícím transakce v Evropě: zodpovídá za zpracování 18 miliard transakcí ročně, přičemž ve špičce může rychlost dosahovat až 1627 transakcí za sekundu.

V současnosti je v Evropě vydáno více než 500 milionů karet Visa, přičemž každé šesté euro je zaplaceno právě těmito kartami. Celková útrata provedená kartami Visa přesahuje 2 biliony eur ročně, z toho 1,5 bilionů eur v místech prodeje.

Visa Europe je nezávislá asociace, která má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. V partnerském vztahu úzce spolupracuje s organizací Visa Inc. s cílem zajistit globální platby Visa ve více než 200 zemích a teritoriích.

Další informace najdete na stránkách www.visaeurope.com a na Twitteru @VisaEuropeNews.