Tipy na ekologické valentýnské dárky: domácí kosmetika, brože z fólií LCD monitorů nebo náhrdelníky z drátků

Svátek svatého Valentýna nejčastěji doprovází darování nejrůznějších maličkostí, od romantických zážitků po netradiční dárky. Nakupování jednorázových produktů však neuspokojí každého. Pro všechny fanoušky ekologie jsme proto připravili tipy na dárky, které zbytečně nezatíží planetu. Zatímco dámy mohou okouzlit ekologické šperky z drátů, muže zase designové doplňky z tlačítek telefonních automatů. (TZ)

Dámy okouzlí kosmetika nebo šperk

Muži si často neví rady s dárkem pro své partnerky. Můžeme vás ujistit, že kosmetika nebo zajímavý šperk potěší ženy každého věku a stylu. Přestože za tradiční šperky jsou považovány převážně ty zlaté nebo stříbrné, trocha originality neuškodí. Zkuste třeba šperky vyrobené z recyklovaných materiálů. „Valentýnské dárky nemusejí zruinovat váš rozpočet, aby potěšily obdarovaného. Ekologické šperky navíc nezatěžují planetu,“ popisuje Adéla Zimáčková, koordinátorka projektu Trash Made, v rámci kterého vznikají šperky z recyklovaných materiálů vyřazených elektrospotřebičů.

Tip č. 1: Čarobrože pro jemnou vílu

Perleťově něžné brože z dílny Trash Made rozzáří oči každé ženě, která si libuje v jemných tónech oblečení i doplňků. Jsou vyrobeny ze starých fólií LCD monitorů a připomínají tak motýla v odlesku slunce. Lehká polarizační vrstva dokonale odráží světlo a vynikne tak na každém druhu oděvu. Hodí se na kabát i kabelku.

Tip č. 2: Subtilní náhrdelník okouzlí

Netradiční náhrdelník z barevných drátků připomíná spadané jehličí. Jeho jemnost se netluče s dalšími doplňky a potěší ženy a dívky, které neholdují masivním šperkům. Tento i další náhrdelníky značky Trash Made v sobě mísí eleganci, jedinečnost a smysl pro detail. Vyniknou na jednoduchém bílém tričku i výraznější halence.

Tip č. 3: Náušnice pro veselé dívky

Veselé doplňky rozzáří i ten nejpochmurnější den. Fialové, červené, žluté nebo i zelené náušnice z barevných drátků jsou ideálním dárkem pro ženy, které se nebojí veselých barev. Jako dárek můžete pořídit rovnou více odstínů, aby se daly lehce kombinovat s outfity obdarované dámy.

Tip č. 4: Domácí kávový peeling

Dárek koupený na poslední chvíli na benzínové pumpě doplněný oschlou kyticí růží doopravdy nepotěší asi žádnou ženu. I když máte jen pár hodin nebo dokonce minut do valentýnské večeře, stihnete snadno vyrobit domácí kosmetiku. Na kávový peeling, který krásně provoní koupelnu oblíbeným nápojem, stačí pouze dvě ingredience. Smíchejte mletou kávu a olivový olej do husté hmoty, kterou přelijte do skleněné zavírací nádoby třeba od marmelády a převažte látkovou stužkou. Výzdobu sklenky můžete doplnit nálepkami se srdíčky nebo popiskou. Připojte valentýnské přání a dárek je na světě. Pokud se nechcete zdržovat výrobou kosmetiky, zkuste navštívit jakékoliv větší nákupní centrum, kde téměř vždy najdete prodejce kvalitní přírodní kosmetiky, která je v současnosti velkým trendem.

Tip č. 5: Valentýnské dárky pro muže

Manžetové knoflíčky ocení muži, kteří rádi vyrazí do společnosti. Značka Trash Made ve své tvorbě myslí i na muže. Manžetové knoflíčky vyrobené z číselných tlačítek starých telefonních budek jsou vtipným doplňkem nejen ke klasickému obleku. Obměnou mohou být také jejich bráškové vyrobení z nepovedených desek plošných spojů. Zelená barva desky snadno doplní košili, kterou lze denně nosit do kanceláře. Pro praktičtější muže jsou na výběr také zajímavé otvíráky na lahve nebo kapesní nožíky. Vše vyrobené z recyklovaných materiálů starých elektrospotřebičů.

O projektu Trash Made

Neziskový projekt Trash Made byl poprvé představen veřejnosti na Designbloku v roce 2009. Od té doby již jeho předměty posbíraly řadu nominací na Ceny Czech Grand Design. Projekt zaštiťuje společnost REMA Systém, a.s., která se zabývá sběrem a recyklací vysloužilých elektrozařízení. Na projektu se dále podílí skupina umělců v čele s designérkami Annou Kozovou, Janou Chaklosh a Lindou Čihařovou. Výrobu pomáhají realizovat klienti několika chráněných dílen, kteří mají díky Trash Made možnost uplatnit a rozvinout svou zručnost. Výrobky Trash Made jsou designovými předměty s vlastním příběhem. Jsou vyrobeny z již jednou použitých materiálů a součástek, které původně měly být zrecyklovány nebo trvale zničeny. Kolekci tvoří originální šperky a módní i bytové doplňky.