Ericsson: Dlouhé načítání videa způsobuje stres jako při sledování hororu

Ve speciálním vydání studie Ericsson Mobility Report se švédská společnost zaměřila na to, jaký má kvalita mobilního připojení dopad na uživatele smartphonů a jejich vnímání mobilních operátorů či poskytovatelů digitálního obsahu. (TZ)

V průběhu testování byly měřeny* emoční odezvy na různé situace při práci se smartphony. Společnost Ericsson zkoumala například delší načítání webových stránek i videí, přičemž testovaní uživatelé byli vystaveni časovému tlaku. Způsobilo jim to zrychlení tepové frekvence o 38 %.

Při sledování videa každá delší pauza v načítání obsahu způsobí dramatický nárůst hladiny stresu. Šestisekundové načítání videa zvýšilo uživatelům hladinu stresu o třetinu. Tento stres se dá porovnat se stresem při testu z matematiky nebo sledování hororu o samotě.

Jeden z nejdůležitějších parametrů, který operátoři sledují, je Net Promoter Score (NPS), který hodnotí loajalitu zákazníků vůči operátorům. Studie potvrdila, že NPS výrazně vzroste, nedochází-li k žádným komplikacím či zpoždění v souvislosti s používáním smartphonů v mobilní síti. V případě problematického připojení nebo zdlouhavého načítání obsahu se index NPS operátora naopak propadne. Pokles indexu přichází už při menších problémech a zpravidla vede k odchodu uživatele ke konkurenci, která tyto problémy nemá.

Další zajímavé momenty ze studie Ericsson Mobility Report – Mobile World Congress edition:

  • Druhým největším motorem datového provozu hned po videu jsou sociální sítě. V průběhu příštích šesti let celkový provoz v rámci sociálních sítí poroste 12x rychleji než v uplynulých šesti letech
  • V posledním čtvrtletí roku 2015 přibylo ve světě 68 milionů nových mobilních připojení. Z toho nejvíce v Indii (21 milionů), dále v Číně (6 milionů), USA (5 milionů), Barmě (5 milionů) a Nigérii (3 miliony)
  • Celkový počet mobilních připojení v Q4 2015 dosáhnul zhruba 7,3 miliardy. To znamená, že ve světě je nyní zhruba stejný počet mobilů jako lidí
  • Globální mobilní datový provoz narostl za poslední rok o 65 %
  • Na světě dnes existuje miliarda LTE připojení, přičemž v posledním kvartále roku 2015 přibylo 160 milionů nových

Ericsson Mobility Report je komplexní aktualizací mobilních trendů a spotřebitelského chování, která využívá analýzy velkých objemů dat v existujících mobilních sítích. Toto speciální vydání je věnované veletrhu MWC v Barceloně.

*k měření byly použity technologie jako bezdrátový elektroencefalograf, měřiče tepové frekvence a oční aktivity.

O SPOLEČNOSTI ERICSSON

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost (Networked Society), která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2, 5 miliardami uživatelů. Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 115 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2015 činily tržby naší společnosti 246, 9 miliardy švédských korun (asi 29,4 miliardy USD). Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.ericsson.com/news

www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson

https://www.facebook.com/ericssonceskarepublika

www.youtube.com/user/ericsson