ESET varuje před nárůstem ransomware na Androidu

ESET představuje výsledky studie na téma rozšíření tohoto typu malware na mobilních zařízeních (TZ)

Praha, 22. února 2016 – Společnost ESET, globální lídr v proaktivní digitální ochraně, vydala studii informující o vzestupu kybernetických útoků na mobilních zařízeních s operačním systémem Android prostřednictvím ransomware. Studie sleduje sílící trend tohoto obzvlášť zákeřného malware, který svou schopností zašifrovat zařízení, měnit jeho PIN, nebo uzamykáním obrazovky stále více ohrožuje uživatele operačního systému Android.

Podle autorů studie, Roberta Lipovského, Lukase Stefanka a Gabriela Branise, bezpečnostních expertů společnosti ESET, představuje ransomware pro uživatele mobilních zařízení stále větší problém. Škodlivé typy souborů, které uzamykají monitory a šifrovací programy „crypto-ransomware“, které byly po mnoho let příčinou velkých finančních ztrát, si našly cestu k platformě Android. Stejně jako ostatní typy škodlivého softwaru na Androidu – například trojské koně posílající zpoplatněné SMS – zaznamenal ransomware v několika posledních letech překotný vývoj a tvůrci těchto virů přejali řadu technik, které se ukázaly být účinné u útoků cílených na stolní počítače využívajících malware.

V případě uzamčení monitoru se u operačního systému Android (stejně jako u Windows) zpravidla jedná o druh tzv. „policejního ransomware“, který se snaží zastrašit oběti tím, že je falešně obviní z nelegálního stahování obsahu a nutí je zaplatit určitou „pokutu“. Tento crypto-ransomware škodí prakticky neprolomitelným šifrováním, což znamená, že uživatelé nemají žádnou možnost, jak získat zpět napadené soubory.

Jedním ze zajímavých závěrů naší studie je zjištění, že útočníci se nezaměřují pouze na země východní Evropy. Řada nedávno odhalených ransomware útoků na Android, jako například Simplocker a LockerPIN, cílila na oběti ve Spojených státech.

„Přesunem stále většího počtu uživatelů od počítačů k mobilním zařízením se na tato zařízení, která používáme všichni, přesouvají i naše citlivá osobní data. Z tohoto důvodu se útočníkům vyplatí soustředit se s útoky pomocí ransomware na Android,“ říká Robert Lipovský, výzkumník společnosti ESET.

„Uživatelé zařízení s operačním systémem Android by proto měli mít tyto hrozby na paměti a myslet na prevenci. Mezi nejúčinnější opatření, která mohou uživatelé podniknout, je vyvarovat se návštěv neoficiálních obchodů s aplikacemi a nainstalovat si mobilní bezpečnostní aplikaci, kterou si budou průběžně aktualizovat. Kromě toho je důležité mít všechna důležitá data z mobilního zařízení zálohována,“ dodává Lipovský.

Další podrobné informace o tématu nárůstu útoků využívajících ransomware na Androidu a tipy na ochranu proti nim naleznete ve studii „The Rise of Android Ransomware“, která je ke stažení zde.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software, který drží rekordní počet ocenění a díky němuž může víc než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy a nabízí firmám i spotřebitelům maximální proaktivní ochranu při minimálních nárocích. Jedno ze tří evropských výzkumných center ESET pro detekci malware je v Praze. Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 180 zemích světa.