Ceny nemovitostí rostou. V centru Prahy stojí průměrný byt přes osm milionů korun

B R N O, P R A H A,   1. března 2016 – Ekonomická konjunktura se odráží i do rostoucích cen nemovitostí.  Průměrný byt v České republice stojí 2 133 767 korun. Nejnižší jsou ceny nemovitostí z větších měst v Chomutově, naopak nejvíc si za byt připlatí lidé v centru Prahy. (TZ)

Cenové rozdíly mezi jednotlivými lokalitami se rozrůstají. Průměrný byt v Praze 1 stojí podle www.realitycechy.cz 8 342 626 korun. Tržní ceny jsou právě teď tradičně vysoké i v dalších částech Prahy, byť čím dál je lokalita od centra, tím jsou ceny nižší. Obyvatelé Prahy 9 na severu metropole si už za byt v průměru zaplatí 3 382 655 korun. Velký zájem je o byty i v Plzni, Brně, Olomouci, Zlíně a Hradci Králové, městech s nadprůměrnou životní úrovní obyvatel. Například v Plzni si zájemci koupí průměrný byt za 2 683 358 korun.

Pro případné zájemce o investice do bydlení jsou čísla z poslední doby povzbudivá. Za posledních 12 měsíců se totiž průměrná cena bytů zvedla o téměř 300 tisíc korun, to dělá jejich majitelům radost.

Boom po nemovitostech zaznamenávají i lidé v Brně. Tam vloni lidé nakoupili nemovitosti téměř za tři miliardy korun. Podle údajů firmy Trikaya se loni prodalo 954 bytů v novostavbách, to je o 16 procent víc v porovnání s předloňským rokem. „Pro většinu české populace bývá koupě bytu nebo domu jednou z největších investic v našem životě. To si lidé v dnešní době velmi dobře uvědomují, a proto se nechtějí nechat napálit prodávajícím či realitní kanceláří. Díky tomu sledujeme také velký nárůst zájmu o inspekce nemovitostí před jejich koupí,“ tvrdí Bára Hálová z Bytechecku.

Na opačném pólu cenového žebříčku jsou města ze severních Čech a Moravskoslezského kraje. Zatímco v Karviné a Lounech se průměrné ceny nemovitostí pohybují nad půl milionem korun, v Mostě a Chomutově jsou hluboko pod touto hranicí. Úplně nejnižší jsou v Chomutově, kde si byt koupí lidé v průměru za 413 123 korun. „Důvodem je vysoká regionální nezaměstnanost, která výrazně snižuje tržní hodnotu nemovitostí,“ míní Prokop Konopa, tiskový mluvčí portálu ChciPráci.cz, který zobrazuje nejvíc pracovních pozic na českém internetu.

Ve všech regionech se čím dál víc kupující spoléhají na pomoc inspektorů nemovitostí. Ti jim v mnoha případech dokážou ušetřit desetitisíce korun. „Od startu firmy Bytecheck v roce 2012 jsme prověřili 2040 nemovitostí a odhalili vady za 230 milionů korun. Ve většině případů tak inspekce nemovitosti klientovi ušetří peníze v řádu desítek až stovek tisíc,“ doplňuje Pavel Štáf, ředitel Bytechecku.

Jeho slova potvrzují i spokojení zákazníci, kterým služba přináší výraznou úsporu pro rodinný rozpočet. „Inspekce nás stála necelých osm tisíc korun, díky ní jsme ale ušetřili přesně 170 tisíc. Mám rád investice, co se vyplácejí a tohle je jedna z nich,” zdůrazňuje Jan Baudyš.

Vývoj průměrných cen nemovitostí za posledních 12 měsíců (v Kč)
únor 2015 1 837 942
červen 2015 1 970 132
červenec 2015 2 018 221
říjen 2015 2 046 035
únor 2016 2 133 767

 

Zdroj: www.realitycechy.cz

O společnosti Bytecheck

Společnost Bytecheck se specializuje na inspekci nemovitostí – bytů, rodinných domů a komerčních prostor. Stojí na straně klienta při koupi novostaveb i starších nemovitostí. Společnost Bytecheck byla založena v roce 2012 a od té doby realizovala 2040 prohlídek a zjistila závady za 230 milionů korun. Je zakládajícím členem Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).