Jak založit firmu v USA

Praha (22. března 2016 ) Úspěšný podnikatel a investor John Vanhara, bývalý majitel Shipita vydal ebook, který shrnuje nejčastější dotazy týkající se zakládání firem v USA. (TZ)

Řada českých podnikatelů zjistila, že pro úspěšné působení na americkém trhu potřebuje mít založenou firmu v USA. Populární se stal i prodej prostřednictvím Amazonu, který je zatím dostupný pouze firmám se sídlem v USA.  Právní a podnikatelské prostředí je v USA odlišné od  toho evropského. Navíc na internetu koluje řada starých a zavádějících informací – například, že firmy typu LLC (obdoba našeho s.r.o.), které jsou vlastněny zahraničním subjektem, nemusí odvádět daně ze zisku v USA. Pravda je ale taková, že tento druh firmy je daněn na úrovni vlastníků a pro cizince je zde srážková daň ve výši několika desítek procent. Často se tak obrací na firmu IncParadise, kterou vede John Vanhara alias Honza Vaňhara, známý v ČR působením v podnikatelské reality show Den D.

“Každý český klient pro nás vždy znamená desítky dotazů a emailů , rozhodl jsem se tedy napsat ebook, který shrnuje ty nejpodstatnější informace.” říká J. Vanhara. Co dalšího by českým podnikatelům v USA doporučil? “V USA panuje mnohem větší konkurenční prostředí, ale na druhou stranu pokud prokážete, že něco umíte a je na Vás spolehnutí, budete mít dveře otevřené. Nikdo moc neřeší odkud jste. Americké firmy jsou kvůli vzdálenostem zvyklé řešit většinu záležitostí po telefonu a emailu” dodává John Vanhara. Dokladem jeho slov je úspěch firem jako STRV nebo GoodData , které mají v USA malý obchodní tým a většina jejich zaměstnanců pracuje v Praze.

Úryvek z knihy:

V jakém státě založit firmu

Pokud se rozhodnete založit firmu v USA, vyvstává otázka, v jakém konkrétním státě. Obecně je nejlepší založit firmu tam, kde budete podnikat. Pokud ale budete podnikat v globálnějším měřítku (přes internet apod.), je vcelku jedno, kde firmu založíte. Obecně se jednotlivé státy liší např. ve zveřejněných informacích v obchodním rejstříku. Nejdůležitější rozlišovací znak je ale výše státní daně a pravidelných poplatků za Annual Report. Zřejmě nejzajímavějšími státy pro globální podnikání jsou Nevada, Wyoming a Delaware.

Knihu lze jednoduše zakoupit na https://www.incparadise.net/kniha-zakladani-firmy-v-usa/

O autorovi

John Vanhara je podnikatel, který od roku 2002 působí ve Spojených státech. Vybudoval zde úspěšnou firmu Shipito, kterou před rokem prodal. Pokud by byla prodejní cena zveřejněna, znamenalo by jeden z nejúspěšnějších exitů za posledních několik let. Stále řídí firmu  IncParadise, která pomáhá zakládat firmy ve všech státech USA a poskytuje doplňkové služby jako vyplňování Annual reportu apod. Během let se stala největší firmou ve svém oboru v Nevadě. Značné oblibě se těší jeho blog podnikanivusa.com, který svým přístupem k podnikání inspiroval řadu následovníků.