Rekordní účet za soukromé surfování zaměstnance v pracovní době – 37 560 korun ročně

PRAHA, 12. dubna 2016 – Míra zneužívání pracovního času v českých firmách za minulý rok celkově vzrostla v meziročním srovnání o rekordních šest minut na 58 minut denně. Za dvanáctiprocentním nárůstem promrhaného času stojí postupující rozvolňování tradičního rytmu pracovního dne a zejména chytré mobilní telefony jako dynamičtější médium pro oblíbené mimopracovní aktivity na internetu. (TZ)

„Z chytrých mobilních telefonů se v závěru roku 2015 uskutečnilo více než 55% mimopracovních přístupů k internetu. Pro Čechy je během pracovní doby pohodlnější komunikovat s přáteli, bavit se na sociálních sítích či jen tak lelkovat po síti z mobilních telefonů či tabletů. Chytré mobily a tablety ve firmách na rozdíl od stolních počítačů a notebooků dosud nepodléhají takové míře kontroly monitorovacích programů, takže se na nich zaměstnanci cítí bezpečněji. Pro firmy však představují hrozbu jak z pohledu promrhaného času, tak z pohledu bezpečnosti informací, které se na těchto zařízeních nacházejí,“ říká Martin Hnízdil, AuditPro manažer ze společnosti truconneXion, která pomáhá firmám optimalizovat využívání informačních technologií a zjišťovat, jak je využívají zaměstnanci.

Právě v podnikatelském sektoru platí, že čas jsou peníze. Převedeno do průměrné hrubé měsíční mzdy jednoho zaměstnance v roce 2015, zaměstnavatel za vyřizování jeho soukromých záležitostí z firemního počítače nebo mobilu denně tratil 149,63 Kč, což je téměř o 20 Kč více než před rokem: „Za měsíc poflakování to v průměru představuje 3 130 Kč a za celý loňský rok 37 560 Kč, tedy o 4 800 Kč než v roce 2014. Tyto částky vynaložily firmy na mzdových prostředcích, aniž by byly podloženy reálnou prací. Ročně je tato částka tedy o více než 11 600 Kč vyšší, než byl v loňském roce průměrný měsíční plat v České republice,“ shrnuje závěry analýzy Martin Hnízdil. Obdobná situace platí jak v podnikatelském, tak nepodnikatelském sektoru. Chytré telefony na pracovišti jsou proto stále více v hledáčku zaměstnavatelů, kteří mají zájem o software, který umí zajistit bezpečnost firemních dat a vyhodnocovat i mimopracovní aktivity na mobilních zařízeních. „Počet firem, které již využívají nástroje pro monitoring mobilních telefonů a tabletů, činil na konci roku 35 %, dalších 20 % jeho zavedení připravuje,“ dodává k analýze Martin Hnizdil.

Společnost truconneXion, jež vyvíjí a prodává software AuditPro pro správu a monitoring firemní výpočetní techniky, zveřejňuje míru zneužívání pracovního času pravidelně již sedmý rok po sobě na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

Pevná pracovní doba se nedrží, roste počet firem, kde se pracuje po večerech

Devět z deseti zaměstnanců nemá takovou sebekázeň, aby dokázalo pracovat zcela bez dohledu. Vědomí, že jejich pracovní čas je pod kontrolou a že si na počítačích či mobilních zařízeních v práci nemohou dělat, do chtějí, má pozitivní dopad na jejich výkon.

Přímým důsledkem tlaku firem na efektivitu je prodlužující se pracovní doba. „Stává se obecným pravidlem, že zaměstnanci v pozdním odpoledni či po večerech dohánějí své pracovní resty. Kvůli tlaku na výkon a rostoucí mobilitě pracovních prostředků a technologií si také stále větší množství pracovníků nosí práci domů a netýká se to už jen špičkových manažerů,“ vysvětluje Martin Hnízdil. Podle analýzy truconneXion nadále konstantně roste množství firem, kde se pracuje po večerech z domova, v průběhu roku 2015 to bylo o 3 % na současných 59 %.

O společnosti truconneXion – www.txn.cz

Společnost truconneXion, a. s., poskytuje déle než šestnáct let profesionální IT služby společnostem z nejrůznějších sektorů. Společnost je od svého vzniku koncipována jako moderní organizace, která se dokáže velmi pružně přizpůsobit specifikům trhu a dynamice vývoje informačních technologií.

O produktu AuditPro – www.auditpro.cz

AuditPro je původní český nástroj pro správu licencí a evidenci počítačů. Umožňuje ve velmi krátké době zavést efektivní správu softwaru, hardwaru i veškerého ostatního majetku tak, aby probíhala s minimálním úsilím a maximálně šetřila prostředky firem. Přináší rovněž unikátní informace o skutečném využití používaných IT zařízení a softwarových aplikací konkrétním uživatelem.

Díky nástroji AuditPro obdržela technologická společnost truconneXion prestižní ocenění Partner roku 2010 pro střední a východní Evropu v kategorii Software Asset Management (SAM) od společnosti Microsoft.