Spustili jsme online hlasování o Česko-slovenskou cenu veřejnosti!

Praha, 15. dubna 2016 – Dnešním dnem začíná online hlasování o Česko-slovenskou cenu veřejnosti, ve kterém mohou lidé v Čechách i na Slovensku vybrat nejpřínosnější novinářskou práci přihlášenou do soutěže Novinářská cena 2015. Autor či autorka příspěvku s největším počtem hlasů získá Česko-slovenskou cenu veřejnosti spojenou s odměnou ve výši 20 000 Kč. Rozhoduje se mezi deseti nejlepšími příspěvky. (TZ)

Nadace Open Society Fund Praha a Nadácia otvorenej spoločnosti ve spolupráci s českým Googlem, společností NEWTON Media, a.s., Konrad-Adenauer-Stiftung, Ashokou Česká republika a Syndikátem novinářů ČR právě zahajují online hlasování soutěže Novinářská cena 2015. Příspěvky nominované na Česko-slovenskou cenu veřejnosti byly navrženy porotami jednotlivých kategorií Novinářské ceny. Finální výběr provedly rady soutěže v Čechách a na Slovensku. Hlavním kritériem při výběru byl jejich výrazný společenský dopad. O vítězi rozhodují Češi a Slováci až do 24. dubna na adrese hlasovani.novinarskacena.cz.

Mezi letošními českými finalisty jsou zastoupeny silné příběhy i dlouhodobé investigativní projekty jakým je například série Sabiny Slonkové z Neovlivní.cz mapující vliv Radmily Kleslové nebo přehled mocných Rusů v Kremlu i u nás od Ondřeje Soukupa v Hospodářských novinách. Reportér ČT Lukáš Landa z pohledu Účastníků zájezdu dává nahlédnout na trochu jinou oslavu 17. listopadu. Nominováni byli i Ondřej Nezbeda za poukázání na problémy, které stojí v cestě citlivému a zároveň poučenému hovoru lékařů s vážně nemocnými pacienty v Lidových novinách a Martin Veselovský z DVTV za důsledně vedený rozhovor s Martinem Konvičkou.

Mezi soutěžními slovenskými příspěvky je osobní výpověď Tomáše Belly z Denníku N po návštěvě uprchlických táborů na Sicílii nebo rozhovor s pamětnicí z Osvětimi od Ivana Drábka z deníku Pravda. Karol Sudor z Denníku N byl nominován za příběh terminálně nemocné ženy, jejímž prostřednictvím otevřel téma eutanázie i jako politické otázky. Televizní reportáž Soňi Gyarfášové z RTVS podává svědectví posledního žijícího účastníka útěku z jáchymovského dolu Nikolaj. Tomáš Rafa z projektu www.your-art.sk byl nominován za video reportáž z vítání Nočních vlků ruskými sympatizanty při jejich průjezdu Slovenskem.

„Česko-slovenská cena veřejnosti je v rámci Novinářské ceny unikátní tím, že sami občané mohou vybrat a tím i ocenit příspěvek, který podle jejich mínění znamenal posun ve veřejné diskusi nebo otevřel opomíjené téma. Pro novináře se jedná o přímou zpětnou vazbu od publika, pro které svou práci dělají,“ uvedl Robert Basch, ředitel Nadace Open Society Fund Praha.

Do soutěže Novinářská cena 2015 se letos přihlásilo 218 autorů a autorek z celostátních i regionálních médií s celkem 360 příspěvky. Práce ve 12 kategoriích hodnotí odborné poroty, jména vítězů a vítězek budou vyhlášena na slavnostním večeru 3. května 2016 v Galerii Louvre v Praze. Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha. Partnery soutěže je český Google,u NEWTON Media, a.s., Konrad-Adenauer-Stiftung. Ashoka Česká republika, Syndikát novinářů ČR a Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Podrobnosti najdete na www.novinarskacena.cz a www.novinarskacena.sk.

Novinářkou cenu uděluje Nadace Open Society Fund Praha od roku 2010. Soutěž oceňuje žurnalisty za konkrétní příspěvky publikované v uplynulém roce, které vynikajícím způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. Je určena novinářům ze všech typů médií – tištěných, elektronických, celostátních i regionálních. O příspěvcích v jednotlivých kategoriích rozhodují nezávislé odborné poroty, složené z představitelů akademické, umělecké i nevládní sféry či zahraničních novinářů.