Kaspersky Lab: Při instalaci nových aplikací jde soukromí uživatelů stranou

Uživatelé si neuvědomují, jaké následky může mít neopatrná instalace nových aplikací do jejich zařízení. Neuvěřitelných 63 % si pozorně nečte licenční podmínky. Jeden z pěti dotázaných (20 %) si dokonce nikdy nečte zprávy, které v průběhu instalace obdrží. Uživatelé se bezmyšlenkovitě proklikají celým procesem, aniž by věděli, co potvrzují. Ukázal to bezpečnostní kvíz společnosti Kaspersky Lab, kterého se zúčastnilo více než 18 500 uživatelů z 16 zemí, včetně České republiky. (TZ)

2016-05-17 13_16_28-Cyber_savvy_quiz_report.pdf

Kvíz „Are you cyber savvy?“ odhalil alarmující počet uživatelů, kteří zapomínají na ochranu svého soukromí. Neopatrnou instalací aplikací vystavují uživatelé svá data a fotky kybernetickým hrozbám. Nevěnují dostatek pozornosti licenčním podmínkám a zprávám, které obdrží v průběhu instalačního procesu. Vůbec tak nevědí, s čím souhlasí. Aplikace pak mohou mít vliv na jejich soukromí nebo podnítit instalaci dalších aplikací. V některých případech může dokonce dojít ke změně nastavení operačního systému zařízení, a to kvůli souhlasu, který uživatel aplikaci v průběhu procesu automaticky odklikl.

Bezpečnostní kvíz zjistil, že méně než polovina (43 %) dotázaných může být kvůli aplikacím ve svém telefonu v nebezpečí. 15 % uživatelů při instalaci nijak nedefinuje, co mohou aplikace v telefonu dělat. Téměř jedna pětina (17 %) dotázaných udělí aplikaci oprávnění na její vyžádání, nastavení ale zapomenou později upravit. 11 % z nich se dokonce domnívá, že později už nastavení změnit nelze. Pokud nemá uživatel oprávnění pod kontrolou, může aplikace legálně získat přístup k osobním a citlivým datům v zařízení – od kontaktů přes fotky až po údaje o tom, kde se uživatel právě nachází.

Uživatelé mohou sebe i svá data v mobilních zařízeních ochránit pomocí následujících pravidel:

  • Aplikace stahovat pouze ze zabezpečených zdrojů.
  • Rozmýšlet se, které aplikace si do zařízení nainstalují.
  • Pečlivě číst licenční podmínky během instalačního procesu.
  • Pečlivě číst, která oprávnění aplikace vyžaduje. Neklikat bez rozmýšlení na tlačítko „další“, aniž by věděli, s čím souhlasí.
  • Používat bezpečnostní řešení, které ochrání zařízení před kybernetickými hrozbami.

Úroveň bezpečnosti vašeho chování si můžete ověřit zde. Více tipů, jak se chránit na internetu, najdete na blogu Kasperky Lab.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a funguje již od roku 1997. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb k ochraně podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.