Odborná veřejnost se sjednotila proti vládním snahám o cenzuru internetu

Praha, 17. května 2016 – Pravomoc blokovat přístup k internetovým stránkám, kterou ministerstvu financí svěřuje vládní návrh hazardního zákona, má další významné odpůrce. Dlouhodobé snahy Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) zabránit přijetí cenzurního návrhu podpořil Svaz průmyslu a dopravy (SPD), největší zaměstnavatelský svaz sdružující rozhodující část českého průmyslu, a Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK) reprezentující přední tuzemské operátory jako O2, T-Mobile či UPC. Blokaci kritizují také další hlasy z odborné veřejnosti jako CZ.NIC, ISP Alliance či předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaroslav Novák. (TZ)

00_Posting

Podle Novákova vyjádření pro ČTK může blokace zavinit zdražení přístupu k internetu, aniž by měla dopad proti nelegálnímu hazardu. „Navrhovaný způsob regulace nedokáže zamezit přístup účastníků k předmětným stránkám, a tudíž nesplní deklarovaný cíl. Navíc náklady na blokování se mohou ve svých důsledcích promítnout do cen účtovaných spotřebitelům za poskytnuté služby,“ uvedl předseda ČTÚ.

Zdražení hrozí kvůli neúměrným nárokům, jež blokační návrh klade operátory. Náklady na aplikační firewall, který by odpovídal požadavkům zákona, se pohybuje v řádu milionů korun, což je pro stovky malých a středně velkých poskytovatelů připojení likvidační suma. „Úplné zamezení přístupu přitom není s ohledem na současný stav techniky a charakter sítě internet možné. Poskytovatel tak povinnost uloženou zákonem nemůže i přes nejvyšší úsilí skutečně splnit,“ potvrdila ISP Alliance regionálních operátorů slova předsedy ČTÚ.

Terčem ostré kritiky je také svěření pravomoci blokovat weby politicky řízenému úřadu. „Systém, který umožňuje, aby o blokování vybraných stránek rozhodoval úředník ministerstva financí, nemá v Evropě obdoby. Pokud to dovolíme, vydáme se na cestu směrem k nedemokratickým režimům, které se snaží kontrolovat a ovládat Internet,“ sdělil ředitel správce národní domény CZ.NIC Ondřej Filip. „Stále věříme, že politici nebudou ignorovat názor celé odborné veřejnosti a nepodpoří návrh, který prokazatelně nemůže přinést pozitivní efekt, zato svěří cenzurní pravomoc do rukou politicky řízeného úřadu a zdraží přístup k internetu pro české uživatele,“ doplnil předseda SPIR Ján Simkanič.

O osudu hazardního zákona a cenzurního paragrafu jednají tento týden senátní výbory. Příští středu bude návrh projednávat plénum Senátu.