Kalendář zloděje aneb Lupiči nespí ani v létě

Právě v létě mají zloději „hlavní sezónu“. V období letních dovolených se zvýšená kriminalita projevuje více či méně ve všech typech krádeží. ČSOB ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou vám poradí, na co si dát největší pozor a jak se vyhnout nepříjemnostem. (TZ)

Své letní plány nesdělujte na potkání. Může to odnést vaše domácnost

Nechtěná návštěva zloděje v domácnosti je celoroční trend, který nezaznamenává větších výkyvů. Dá se ale vypozorovat mírně zvýšená kriminalita v době letních, ale i zimních dovolených. Zloději mají největší zájem o cennosti, hotovost a elektroniku. Vloupání do bytů bují především v hlavním městě a ve větších krajích, jako je například Středočeský a Moravskoslezský kraj. Ze statistik Policie ČR vyplývá, že v roce 2015 vykradli zloději na 1 760 pražských bytů, více jak 1 000 domácností ve Středočeském kraji a 800 v kraji Moravskoslezském. „Lidé si často nedávají pozor, komu o své dovolené říkají. Největší nebezpečí představují sociální sítě. Dnes je běžnou praxí, že lidé sdílejí fotografie z dovolené v reálném čase. To je pro zloděje doslova pozvánka k vám domů. Pokud jste fanouškem sociálních sítí, pak doporučuji sdílet zážitky z dovolené raději až zpětně,“ varuje Petr Vosála, manažer útvaru Digitální kanály ČSOB. Pozor si ale dávejte i offline, třeba v autobusu nebo v restauraci, kde vaše povídání o plánované dovolené může kdokoli zaslechnout. Bohužel i při té nejvyšší opatrnosti se obětí vloupání stát můžete. Nejlepší je mít domácnost pojištěnou, lze si sjednat i krátkodobé pojištění domácnosti proti zlodějům na dobu vaší dovolené.

Bez ohledu na roční období: vaše auto mají zloději v hledáčku celoročně

Oproti tomu krádeže věcí z auta jsou vysloveně celoroční záležitostí. Měsíčně je podle statistik Policie ČR vykradeno v průměru 1 960 aut. Vloni zloději vykradli na 18 000 vozů a celková škoda způsobená tímto trestným činem se vyšplhala na více než 440 milionu Kč. Tradičně je největší počet takových případů v Praze, kde zloději vloni vykradli více než 10 000 aut. Naopak lidé v Karlovarském kraji se o svá auta tolik bát nemusejí. Například v oblasti Sokolova došlo za loňský rok pouze k 21 případům odcizení věcí z aut a třeba v Horním Slavkově nebo v Plesné takovou trestnou činnost policie vůbec nezaznamenala. Nejvíce zlodějům vycházíte vstříc, když své auto necháte zaparkované na nehlídaném parkovišti u koupaliště, zoo, nebo třeba na hudebním festivalu. Nebezpečí skrývá také auto delší dobu zaparkované na stejném místě z důvodu vaší dovolené. Pozor také na parkování před nákupním centrem. Zloději jsou čím dál chytřejší a dokáží třeba blokovat signál dálkového zamykání, na což ČSOB upozorňovala v bezpečnostním videu. Své o tom ví i klient ČSOB Pojišťovny, který se po cestě z výletu stavil na rychlý nákup v supermarketu. Po návratu zjistil, že mu neznámý pachatel ze zavazadlového prostoru auta sebral notebook a fotoaparát, které si vezl s sebou. „Hodnota notebooku v době krádeže byla 12 000 Kč a fotoaparátu 3 500 Kč. Klient měl naštěstí v rámci pojištění Náš Domov sjednanou variantu Premiant a škoda mu tehdy byla uhrazena v plné výši. Přestože získal finanční kompenzaci, o cenné fotografie ze své cesty bohužel nadobro přišel,“ vypráví Radim Wasserbauer, vedoucí útvaru vyřizování pojistných událostí ČSOB Pojišťovny.

Žízeň – nežízeň, své kolo nespouštějte z očí ani na terásce před restaurací

Při letní vyjížďce i při pořádném cyklo-výletu buďte obezřetní, kola jsou mezi zloději velmi populární zboží. V loňském roce podle Policie ČR zloději ukradli přes 7 000 kol a způsobili tím škodu za více než 120 milionů korun, z toho třetinu v měsících červnu, červenci a srpnu. I kola se nejvíce kradou právě v Praze, nejčastěji pak před obchodem nebo restaurací. Pozor si dávejte nejen, když se jdete občerstvit po náročné vyjížďce, ale například i na nádraží. „Nejlépe krádeži předejdete, pokud při zabezpečování kola použijete správnou techniku. Nejlepší je k pevné překážce uzamknout rám kola včetně vidlice, a to vždy, když se od kola vzdálíte byť jen na chvilku. Podmínkou je také kvalitní zámek,“ radí Radim Wasserbauer z ČSOB Pojišťovny. Zloděje také může odradit značka Městské policie, kterou obdržíte, pokud si kolo u policie zapíšete do registru. To policii v případě odcizení kola usnadní pátrání. Ale pozor, lupiči nespí ani v zimě a počet krádeží v tomto období klesá jen mírně. Svá kola proto nezapomínejte po sezóně bezpečně uskladnit. Pokud už kolo odcizené bylo, pak má výhodu ten majitel, který si svůj bicykl pojistil, například v rámci pojištění domácnosti od ČSOB Pojišťovny. Třeba jako klient ČSOB Pojišťovny, kterému před obchodem neznámý pachatel odvezl dva roky staré kolo v hodnotě 4 500 Kč. Zloděj přeštípl lankový zámek, který odcizil i s kolem. Nešťastný cyklista dostal od pojišťovny náhradu škody za ztracené kolo včetně odcizeného zámku.

V létě se na chatě se zloději nejspíš nepotkáte. Ale nikdy neříkej nikdy

Vykradená chata obvykle nemile překvapí majitele hned zjara na začátku sezony. Zloději se na chaty zaměřují logicky během chladnějších měsíců, kdy je velká šance, že na nikoho nenarazí. Vaše chata ale není zcela v bezpečí ani v létě. Za loňský rok bylo podle statistik Policie ČR vykradeno celkem 2 553 chat a chalup a vzniklé škody se vyšplhaly na 42,5 milionu korun. Nejohroženější jsou lokace jako Středočeský a Liberecký kraj, Plzeňsko a Jižní Čechy jsou v těsném závěsu. Z chat přitom zpravidla nemizí drahé nebo luxusní věci, nejvíce škody utrpí objekt samotný. „Hlavně u víkendových stavení se často stává, že větší škodu zloděj způsobí, když se snaží dostat dovnitř. Vylomené okenice nebo rozbité dveře přijdou majitele na víc, než je hodnota odcizených věcí. Často se může škoda pohybovat v řádech tisíců korun. V porovnání s cenou pojistky se proto pojištění objektu vyplatí každému,“ upozorňuje Radim Wasserbauer z ČSOB Pojišťovny. Úroveň zabezpečení, která u chat bývá nižší než třeba u rodinných domů, je na samotném klientovi. Dobré je ale brát v úvahu, že v návaznosti na ni pojišťovna nastavuje limit pojistného plnění.