Zástupci Taxify a Uber podepsali s lotyšským ministerstvem hospodářství dohodu o legalizaci privátních řidičů

29. června podepsali zástupci společností Taxify a Uber v lotyšské Rize memorandum o porozumění s tamním ministerstvem hospodářství. Podepsaný dokument se týká legalizace privátních řidičů. Výsledkem jednání je slib ministerstva připravit do září tohoto roku novelu zákona, která legalizuje privátní řidiče. (TZ)

2016-06-03 12_27_32-Taxify - Taxis at the tap of a button. For Your iPhone or Android

Podepsáním tohoto memoranda veškeré zúčastněné strany uznaly přínos tzv. sdílené ekonomiky k hospodářskému růstu. Nově vznikající platformy sdílené ekonomiky totiž umožňují aktivním občanům v jejich volném čase přivýdělek. Současně tyto platformy dovolují uživatelům výběr z většího množství způsobů přepravy.

“Velmi si vážíme ochoty lotyšského ministerstva hospodářství, se kterým jsme v posledních týdnech mohli vést velmi konstruktivní dialog. Oceňujeme, že místní státní orgány jsou nakloněny dalšímu rozvoji sdílené ekonomiky a jsme rádi, že jsme se těchto jednání mohli zúčastnit a přivést je ke zdárnému konci,” říká Juris Krüminš, Country Manager Taxify pro Lotyšsko.

Jak ministerstvo hospodářství, tak zástupci obou platforem se zavázali k tomu, že i nadále budou vzájemně konzultovat možnosti, jak by moderní způsoby přepravy mohly co nejvhodněji doplňovat na lotyšském trhu ty tradiční.

O Taxify

Aplikace Taxify vznikla v roce 2013 jako projekt Markuse Villiga, který v té době dokončoval střední školu a chystal se na vysokoškolské studium. V domovském Tallinnu mu ovšem chyběla aplikace umožňující snadné objednání taxi. Rozhodl se ji proto vytvořit. Své úspory vložil do počátků projektu.

Od té doby se mu podařilo vstoupit na deset převážně evropských trhů a od srpna 2015 poskytuje služby i v České republice. Aplikace Taxify je vyvíjena v Estonsku a je dostupná pro operační systémy  iOS a  Android.