Pojištění v oblasti letectví zažívá boom. ČSOB Pojišťovna nabízí nově i pojištění hobby dronů

ČSOB Pojišťovna se v posledních letech zaměřila mimo jiné na nabídku v oblasti letectví. Po loňském úspěšném zavedení havarijního pojištění dronů registrovaných na Úřadu pro civilní letectví nezůstává pojišťovna pozadu ani letos. Od začátku letošního roku je možné pojistit i neregistrované drony pro soukromé účely, a to jak proti havárii a poničení, tak i proti krádeži. (TZ)

V dubnu loňského roku ČSOB Pojišťovna jako první v České republice uvedla na trh havarijní pojištění dronů. Bezpilotních letadel bylo v té době registrováno v evidenci Úřadu pro civilní letectví necelých 70. Letos je to více než čtyřnásobek. Řeč je však převážně o dronech pro komerční nebo výzkumné účely využívané institucemi a profesionály. Tzv. „hobby“ dronů, které mají vlastníci převážně pro zábavu, jsou však v republice tisíce. A přestože se obvykle jedná o finančně velmi nákladný stroj, dlouho nebylo možné jej pojistit. ČSOB Pojišťovna však jako první myslela i na amatérské nadšence a v rámci pilotního prodejního projektu toto pojištění nabízí.

„Princip pojištění je téměř shodný jako u pojištění registrovaných dronů řízených profesionály. Výše pojištění se odvíjí od hodnoty dronu. Odlišnost je pak ve výši spoluúčasti, která je v případě pilotování nevyškoleným pilotem vyšší pro první měsíc pojištění.  V současné době registrujeme už desítky uzavřených smluv od pilotů neregistrovaných nebo-li tzv. hobby dronů,“ uvedl Pavel Kaplan, produkt manažer leteckého pojištění ČSOB Pojišťovny.

Příklady pojistných událostí dronů

Pilot se při letu vyhýbal ptákům a došlo k pádu dronu.

Dron zavadil při natáčení jízdy tanku o jeho anténu a spadl.

Dron při natáčení narazil do stožáru a spadl.

Vnitřní závady – zastavení motoru za letu, přerušení komunikace a ztráta dronu

Poznámka pro editory:

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční  banka a ČMSS.   Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.