Google slaví 50. výročí první zmínky o Járovi Cimrmanovi Doodlem

Praha, 16. září 2016 – Dnes uplynulo přesně 50 let od chvíle, kdy se Češi poprvé doslechli o postavě Járy Cimrmana, českého velikána, vynálezce a učitele. Právě tuto kultovní postavu českých dějin dnes celé zemi připomíná upravené logo na domovské stránce Googlu. U této příležitosti Google v rámci galerie Street View zpřístupnil virtuální 360° prohlídku Cimrmanova muzea v Příchovicích. Navíc připravil pro všechny české cimrmanology online test, který prověří hloubku znalosti díla tohoto génia. Na serveru YouTube pak zájemci naleznou nový oficiální kanál se sbírkou her Divadla Járy Cimrmana. (TZ)

Logo na domovské stránce českého Googlu, které oslavuje Cimrmanovo výročí, vytvořil animátor ze San Francisca Nate Swinehart. Vzhledem k tomu, že skutečná podoba mistra není známa, rozhodl se v logu znázornit pouze jeho siluetu v pozadí se všemi jeho zásadními vynálezy.

Málokdo ví, že Cimrman stál u zrodu tzv. informačního šapitó, které se stalo předchůdcem dnešních vyhledávačů,” říká ředitelka českého Googlu Taťána le Moigne. Chtěli bychom proto život a dílo tohoto našeho největšího vynálezce představit i mladší generaci. Věřím, že postava Járy Cimrmana i jeho specifický humor přežije navzdory současným i budoucím technologiím a potěší ještě mnoho generací Čechů,” dodává.  

Google polovinu století s Cimrmanem připomene následujícími aktivitami:

  • Virtuální prohlídkou Muzea Cimrmanovy doby a slavného Cimrmanova majáku v Jizerských horách prostřednictvím technologie Street View
  • Zkouškou z cimrmanologie na vzdělávací platformě Digitální garáž, která prověří, jak hluboké znalosti života a díla Mistra máte a výsledek ohodnotí stylovým diplomem
  • Novým YouTube kanálem nazvaným Jára Cimrman, kde zájemci najdou všechny hry Divadla Járy Cimrmana pěkně pohromadě

Je hezké, že si v Googlu vzpomněli na svého otce zakladatele,” říká scénárista a publicista David Smoljak. Trvalo to sice 18 let, ale Cimrman byl na ústrky a zapomnění zvyklý. Díky bohu, že teď bude i tahle drobná historická jizva zacelena!” dodává David Smoljak.

Upravené logo na domovské stránce Googlu, tzv. Doodle, navrhl americký Doodler Nate Swinehart, jehož rodina vzdáleně pochází z České republiky. Studiem Járy Cimrmana a estetiky jeho doby strávil poměrně dlouhou dobu a nadšeně ho popsal jako mix Chucka Norrise a skupiny Monty Python. Velmi ho zaujala až “sveřepá loajalita” Čechů k této fiktivní postavě. S faktem, že nikdo nezná Cimrmanovu podobu se vyrovnal tím, že se v Doodlu zaměřil hlavně na nákresy jeho vynálezů a záznamů jeho hudební tvorby.

Zdeněk Svěrák Cimrmana poprvé představil 16. září 1966 v přímém přenosu rozhlasové hudební vinárny U pavouka jako naivního sochaře-samouka a povoláním řidiče parního válce u národního podniku Stavby silnic a železnic. Dodnes má Jára Cimrman v České republice velký kulturní význam a nebýt přísných pravidel ze strany BBC, mohl se v anketě Největší Čech umístit na prvním místě.

Informace o Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google z domovské stránky vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí. Místo klasicky napsaného „Google“ je logo doplněno zajímavými obrázky či pozadím. Čas od času je dokonce logo interaktivní. Například v den 30. výročí vzniku legendární hry PacMan jsme si mohli tuto hru zahrát přímo v logu a v den 96. narozenin otce elektrické kytary Les Paula se z loga stala kytara. Jindy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí.

Tento zvyk začali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Google Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodle začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Google Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes.

Google je v ČR již více než sedm let a od roku 2008 vybíráme místní významné osobnosti a události, které si připomínáme lokálními Doodly. Prvním českým Doodlem bylo v roce 2008 připomenutí Dne stromů. Za tu dobu vzniklo několik dalších ryze českých Doodlů odkazujících například na Staroměstský orloj, Františku Plamínkovou, Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického.

K jednotlivým návrhům Doodle, spojeným s mezinárodně významnými osobnostmi, se mohou přihlásit i jiné země, pro které je daná osoba relevantní nebo důležitá.

Další informace o svátečních logách Google naleznete na stránce: http://www.google.com/doodles/about