Útočníci na Facebooku kradou přihlašovací údaje administrátorů stránek a čísla platebních karet

Podle zjištění společnosti ESET se podvodná aktivita dotkla facebookových stránek v Česku i na Slovensku (TZ)

Praha 29. září 2016 – Analytici společnosti ESET zaznamenali podvodné aktivity na Facebooku, které cílí na administrátory stránek. Útočníci se zaměřují na české i slovenské firemní a fanouškovské facebookové profily. Jejich správci jsou varováni, že účet byl ostatními uživateli označen za podezřelý a musí jej obnovit. Falešné varování však obsahuje zároveň odkaz na formulář, díky němuž útočník sbírá přihlašovací údaje a čísla platebních karet svých obětí.

„Pokud na tento odkaz administrátor stránky na Facebooku klikne, čeká ho série kroků, během nichž se ho útočníci snaží přimět k vložení svých přihlašovacích údajů, zodpovězení bezpečnostní otázky a zadání údajů o platební kartě. Po jejich odeslání však veškerá data putují přímo k útočníkovi,“ vysvětluje Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. „To všechno dělá útočník pod hlavičkou facebookové skupiny nazvané Security, která u oběti vyvolává dojem, že jde o oficiální varování,“ dodává Dvořák.

Útočníci kontaktují administrátory tak, že sdílí statusy vybraných stránek, ke kterým přidají varovný text. Tuto informaci vidí jen administrátoři daných stránek v upozorněních, že jejich status někdo sdílel. Běžní fanoušci vytipovaných stránek proto prvotním cílem útočníka nejsou.

„Motivací útočníka mohou být finanční prostředky z platebních karet nebo prodej získané facebookové stránky s vysokým počtem fanoušků, ke které administrátor ztratil přístup. Prostřednictvím skupin s velkým počtem členů je možné šířit spam, reklamu či hoax, tedy poplašné zprávy, jak jsme informovali už v případě falešných reklam na zlevněné brýle Ray-Ban,“ uzavírá Dvořák.

Bezpečnostní řešení společnosti ESET blokují formuláře, na které jsou administrátoři přesměrováni po kliknutí na link ve varovném oznámení.

Jak by se měli chránit administrátoři firemních a fanouškovských stránek na Facebooku:

  • Neklikejte na podezřelé odkazy ve facebookových zprávách, komentářích a sdíleních příspěvcích. Pokud už jste na takový odkaz klikli, nezadávejte do něj přístupová hesla, osobní údaje nebo údaje o platební kartě. Snažte se používat zdravý rozum.
  • Administrátoři sociální sítě Facebook mohou mít různé úrovně pravomocí. Pokud je skupina lidí spravujících vaši facebookovou stránku větší, omezte jejím členům tyto pravomoci.
  • Nezapomínejte chránit všechna zařízení, jejichž prostřednictvím spravujete svoji facebookovou stránku. Pokud jste už nad facebookovou stránkou ztratili kontrolu, kontaktujte Facebook prostřednictvím stránky facebook.com/hacked.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software, který drží rekordní počet ocenění a díky němuž může víc než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy a nabízí firmám i spotřebitelům maximální proaktivní ochranu při minimálních nárocích. Jedno ze tří evropských výzkumných center ESET pro detekci malware je v Praze. Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.