Na trh přichází View-Master – brýle pro virtuální realitu od Mattela. Zabaví děti i dospělé.

Praha, 4. října 2016 – Virtuální technologie se během letošního roku postupně stává trendem napříč obory a nemíjí ani Českou a Slovenskou republiku. Na obou trzích tak bude možné od poloviny října zakoupit novinku od Mattela – brýle pro virtuální realitu View-Master. Designový produkt se zařadí mezi nejdostupnější zařízení pro širokou veřejnost, nabízí totiž nejpříznivější poměr ceny a kvality. S brýlemi View-Master uvede Mattel na trh také pět zážitkových balíčků s různou tematikou. Děti přenese na safari, do vesmíru či mezi dinosaury. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že je produkt určený pouze dětem, zabaví i dospělé. Uživatelé si totiž na brýlích pustí veškerý volně dostupný obsah pro virtuální realitu, ať už hry, minifilmy či 360° videa. (TZ)

View-Master funguje na principu vložení chytrého telefonu do brýlí, telefon pak slouží ke spuštění aplikace, ale také jako displej. Jediné parametry, které musí chytrý telefon splňovat, jsou odpovídající rozměry telefonu od 4 do 6 palců a implementovaný gyroskop. Barevné provedení View-Masteru odkazuje ke stejnojmennému předchůdci, kterého znají mnohé generace – stereoskopu, do kterého se vkládaly kotouče s 3D obrázky. Zachována byla například páčka, která u aktuálního modelu slouží jako ovládací prvek v aplikacích.

Z hlediska uživatelského pohodlí je přínosem View-Masteru oproti jiným zařízením na trhu v obdobné cenové výši plastové provedení. Při porovnání s kartonovými verzemi nabízí dlouhou životnost. Jeho pádu na zem a rozbití brání praktická šňůrka kolem ruky. Pohodlné užívání zajistí pogumované okraje, které dokonale odstíní uživatele od okolního světla a prostoru. Cílem je totiž zajistit co nejvěrohodnější zážitek z virtuální reality. Ani o telefon nemusí mít uživatel strach, uvnitř View-Masteru je pevně uchycen a samovolné vypadnutí je nemožné i kvůli pojistce na brýlích.

Pro rodiče pak bude při koupi jistě rozhodujícím aspektem zdravotní nezávadnost View-Masteru. Obdobně jako všechny produkty společnosti Mattel, prošly i brýle pro virtuální realitu nezbytným testováním, produkt byl navíc připraven ve spolupráci s očními lékaři a jeho užívání je pro dětský zrak bezpečné. Při výrobě se počítalo i s tím, že se brýle přikládají do oblasti kolem očí, kde je citlivá pokožka a také oční sliznice. „Na zahraničních trzích se postupně objevuje celá řada brýlí pro virtuální realitu, a to včetně těch levnějších a nepříliš kvalitních z Asie. Lze předpokládat, že se v průběhu roku objeví i v České a Slovenské republice. Pokud brýle vybíráme pro děti, je třeba klást důraz na zdravotní nezávadnost produktu a ověřit si, zda produkt prošel testy. Některé levnější produkty z Asie například nemusí splňovat standardy EU a mohou obsahovat ftaláty,“ uvádí Marek Somol, manažer projektu View-Master pro Českou a Slovenskou republiku.

Zážitkové balíčky od Mattela – zábava i vzdělávání zároveň

Společně s View-Masterem uvede Mattel na trh také pět zážitkových balíčků, z nichž některé byly připraveny ve spolupráci s National Geographic či Discovery Channel. Tyto virtuální encyklopedie s názvy Divočina, Vesmír, Zajímavá místa, Podmořský svět a Dinosauři přenesou uživatele do věrně simulovaného prostředí. Kromě návštěvy virtuálního safari či vesmíru na ně čekají poučné informace, doplňující fotografie a videa či minihry. Děti se díky balíčkům v mžiku ocitnou v jiném světě a budou se moci takřka dotknout divokých zvířat či dinosaurů. Navíc se mnohému přiučí. View-Master tak vedle zábavy představuje i nové pojetí vzdělávání dětí.

Zážitkové balíčky je možné zakoupit ve speciálním balení či pořídit jako aplikace. Balíčky ve fyzické podobě však nabídnou obsah navíc. Zahrnují speciální kotouče, které při použití brýlí View-Master zprostředkují tzv. rozšířenou realitu, tedy tu, která spojuje digitální projekci a reálné prostředí. Právě kvůli zážitkovým balíčkům, ale i dalším edukativním, volně dostupným aplikacím je produkt určen primárně pro děti od 7 let.

Zážitkové balíčky byly navrženy tak, aby dětem hravou formou poskytly nové informace. Budou-li se děti například pohybovat ve virtuální realitě v džungli, mohou si kromě prohlížení okolního prostředí vždy páčkou kliknout na jednotlivá zvířata a dozvědí se další zajímavosti. Aplikace jsou zdařilým nástrojem, jak spojit příjemné s užitečným. A děti se učí, aniž by o tom věděly,“ doplňuje Somol.

View-Master zpřístupní i volně dostupné aplikace pro virtuální realitu

Výhodou View-Masteru je univerzálnost. Kromě oficiálního obsahu od Mattela na něm budou moci uživatelé vyzkoušet i volně dostupné aplikace pro virtuální realitu. K dispozici je jich pro operační systémy iOS (App Store) či Android (Google Play) celá řada a potěší děti i dospělé. Na výběr zde najdou virtuální hry, 360° videa, krátké filmy či virtuální zážitky. Například s 360° videi se uživatelé přenesou na fascinující, veřejnosti běžně nepřístupná místa či do světoznámých metropolí. Okusit ale mohou i různé adrenalinové zážitky.

View-Master a zážitkové balíčky se na českém trhu objeví v polovině října 2016. K zakoupení budou v obchodech Hamleys, Sparkys, HM Studio, Bambule, Pompo, Mall či Alza.cz.

Výrobce: Mattel

Cena brýlí View-Master: 999,-

Cena zážitkového balíčku: 399,-

TIP: Kde hledat volně dostupný obsah pro brýle View-Master?

Volně dostupný, zábavný obsah pro brýle View-Master v podobě nejlepších 360° videí z celého světa najdete například na stránkách WWW.VIRTUALNE.INFO v sekci s videi.

Videa jsou rozdělena do tematických kategorií. S vybranými 360° videi se vydáte napříč světem do zajímavých destinací, za poznáním do pravěku, nebo zažijete pořádný adrenalin na horské dráze či ve stíhačce.

Na webu najdete i aktuality ze světa virtuální a rozšířené reality.

O View-Masteru

View-Master neboli brýle pro virtuální a rozšířenou realitu fungují na principu propojení s chytrými telefony. Uživatel si vybere z široké nabídky mobilních aplikací, ať už volně dostupných či za poplatek. Po instalaci a spuštění aplikace se telefon umístí do brýlí a virtuální zážitek může začít. Aplikace přináší virtuální hry, virtuální turistiku, ale také novou a zcela specifickou, edukativní formu vzdělávání, i prostřednictvím oficiálních zážitkových balíčků od společnosti Mattel s názvy Zajímavá místa, Divočina, Vesmír, Podmořský svět a Dinosauři. Aplikace nabízejí ponaučení a zábavu zároveň a uživatele přenesou na prohlídku sluneční soustavy, světoznámá místa či do podvodního světa. Virtuální výlet doplní poučnými informacemi či minihrami. Na český a slovenský trh bude View-Master uveden v polovině října 2016.

Více také na: http://www.view-master.com/en-us