Turris Omnia, bezpečný evropský router, byl poprvé naživo představen dnes na CES Unveiled konferenci v Praze

Praha, 20. října 2016 – Bezpečný evropský router Turris Omnia z dílny sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, byl dnes poprvé na CES Unvieled představen oficiálně veřejnosti. Výroba unikátního routeru, na jehož vývoj bylo v rámci crowdfundingové kampaně vybráno více než 28 milionů korun, již byla zahájena a první kusy jsou v těchto dnech na cestě ke svým majitelům, kteří si je předobjednali na Indiegogo.com. Ve chvíli, kdy budou všechny routery Turris Omnia z crowdfundingové kampaně doručeny, bude zahájen jejich komerční prodej. Zájemci si je mohou již nyní předobjednat na e-shopech v celé Evropě. (TZ)

Bezpečná brána do Internetu

Běžné routery spoléhají na instalaci aktualizací ze strany uživatelů, kteří však zpravidla nechávají tento proces bez povšimnutí, protože se o nových verzích často ani nedozví. Naproti tomu Turris Omnia se o bezpečnostní aktualizace postará zcela sám. Výrazně tak zvyšuje bezpečnost uživatele, což je s postupným rozšiřováním Internetu věcí stále naléhavější.

Víc než jen router

Kromě unikátního systému zabezpečení nabízí Turris Omnia také mnohem širší možnosti využití, a to díky svému vysokému výkonu a výbavě. Funkce síťového úložiště umožní rychlé sdílení médií či zálohování drahocenných dat. Slot na kartu SIM umožňuje připojení LTE modemu jako zálohu připojení k Internetu pomocí sítí mobilních operátorů. Turris Omnia, který je vyráběn v České republice, je natolik všestranný, že může v kooperaci s USB DVB-T tunerem sloužit například k distribuci televizního vysílání na mobilní telefony či počítače.

Připraven na budoucnost

Podobně jako mobilní telefony nebo počítače se vyvíjejí i síťové technologie. Málokdo je ovšem připraven nakupovat nový router a znovu konfigurovat celou síť ve chvíli, kdy přijde potřeba výkonnějšího zařízení. Turris Omnia je vysoce výkonné zařízení a díky třem uživatelsky přístupným mini-PCIe slotům pro instalaci rozšiřujících karet nebude potřeba router měnit ani v případě příchodu nových standardů WiFi. Uživatel v takové chvíli zakoupí novou WiFi kartu, připojí ji do zařízení a bude si nadále moci užívat nejpokročilejší technologie na trhu.

Cena a dostupnost

Turris Omnia s unikátním systémem zabezpečení a 1GB RAM lze již nyní předobjednat na e-shopech společnosti Alza.cz za 7 622 Kč, pro nejnáročnější uživatele je připravena i varianta s 2GB RAM za 8 832 Kč.

O sdružení CZ.NIC

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 112 členů. Hlavními činnostmi sdružení jsou provozování registru doménových jmen .CZ, zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování technologie DNSSEC a služby mojeID, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice i ve světě – směrovací démon BIRD, DNS server Knot DNS, registrační systém FRED nebo router s pokročilými bezpečnostními funkcemi Turris Omnia. Sdružení provozuje také interní bezpečnostní tým CZ.NIC-CSIRT a od roku 2011 Národní CSIRT tým České republiky – CSIRT.CZ. V roce 2013 stál CZ.NIC u vzniku bezpečnostního projektu FENIX.