Vodafone jako první v České republice otestoval technologii 4,5G

Praha, 1. listopadu 2016 V rámci testu kvality hlasových služeb a datových přenosů společnosti P3 communications Vodafone získal počátkem tohoto roku certifikát „nejlepší v testu“ (Best in Test). Toto ocenění je pro Vodafone zavazující, a proto i nadále pracuje na vylepšování své sítě. Výsledkem je i úspěšné otestování technologie 4,5G. Testování této technologie je další krok nezbytný pro zvyšování kapacity LTE sítě a přípravu na příchod vysokorychlostních sítí dalších generací. (TZ)

„Díky této technologii uživatel může stáhnout soubor o velikosti 500 MB za jednotky sekund místo 3 minut, které trvá stažení souboru této velikosti ve standardní LTE/4G síti,“ říká Milan Zíka, viceprezident pro technologie společnosti Vodafone.

V rámci 4,5G dochází ke spojení všech dostupných šířek pásem frekvencí 800, 1800, 2100 a 2600 MHz. V případě frekvence 800 MHz byla využita šířka pásma 10 MHz, u ostatních frekvencí potom šířka pásma až 20 MHz. Agregace čtyř pásem s plnohodnotnou podporou funkcionality 4×4 MIMO a nový typ modulace 256 QAM umožňují maximální teoretickou rychlost přenosu dat až 1,4 Gbps. Během testování v laboratoři Vodafone dosáhl rychlosti 1,2 Gbps.

Testování nejrychlejší LTE sítě – LTE Advanced Pro – označované jako 4,5G probíhá se společností Huawei. Využití technologie 4,5G je zatím možné pouze s testovacím terminálem. Zařízení podporující tuto technologii se objeví na trhu v průběhu roku 2017.  

Kromě technologie 4,5G Vodafone úspěšně otestoval a zavedl do sítě také agregaci dvou pásem pro odesílání dat (LTE-A uplink). Díky spojení pásem 800 a 1800 MHz je možné dosáhnout maximální rychlosti přenosu dat až 100 Mbps. Síť je pro tento přenos dat připravena v Praze (okolí Edenu) a dále v Karlových Varech (v lázeňské zóně). Zařízení podporující LTE-A pro odesílání dat budou na trhu dostupná v průběhu roku 2017.

O Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než třem milionům zákazníků. Od roku 2007 přináší Vodafone komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje více než milion firemních SIM karet. V roce 2012 byl Vodafone prvním operátorem na českém trhu, který začal účtovat hovory po sekundách. O rok později Vodafone představil Turbo Internet a začal rychlým mobilním internetem pokrývat venkov a menší města. V současnosti nabízí nejrychlejší a nejrozšířenější síť mobilního internetu na tuzemském trhu. Aktuálně se Vodafone soustředí na rozšiřování LTE do všech koutů České republiky. V roce 2016 získal Vodafone za svoje aktivity v CSR zlatý certifikát TOP Odpovědná firma roku. Jeho Nadace Vodafone již rozdělila více než 170 milionů korun. Za 10 let od svého založení se dostala na přední místa v hodnocení firemních nadací. Patří mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických sociálních inovací, které zlepšují život společnosti a znevýhodněných skupin. Více informaci na www.vodafone.cz