Školní třída jinak: HP vyrobilo nejtenčí odolný konvertibl na světě

Pamatujete si ještě na školní počítačové učebny? Ty prostory se společnou technikou, které měly často atmosféru zatuchlé knihovny a většinou se pyšnily jedině sbírkou obstarožních počítačů, které měly k těm nejlepším opravdu daleko. (TZ)

probook_x360_ee_tablet_stylus

Dnešní studenti – od školky až po střední školy, ti takzvaní digitální domorodci, kteří vědí jak používat touchpad, ještě než dokážou vzít pořádně do ruky lžíci – mají radikálně odlišné představy o technologiích.

I tak jsou ale školy kvůli nedostatku financí často nuceny investovat do počítačů nejnižších kategorií, které však při výuce ne vždy obstojí nebo mají problém zvládat nové, digitální učební metody. Právě proto HP postavilo dostupný, odolný a skvěle využitelný učební notebook – HP ProBook x360 11 G1 Education Edition s operačním systémem Windows 10.

Toto zařízení, které bylo oficiálně představeno 1. prosince 2016, reaguje na změny, ke kterým ve školních třídách v současnosti dochází. Čím dál tím více se přechází z tradičních metod výuky založených na přednášení na metody tzv. “blended learning”, kombinovaného učení, při kterém využití technologií hraje jednu z hlavních úloh a malé skupiny studentů se v rámci různých aktivit střídají na různých stanovištích.

Někteří mohou například pracovat na projektech na zemi s pomocí tabletů, zatímco jiní se shromažďují kolem stolních počítačů nebo laptopů při online spolupráci se studenty z jiných škol.

Většina učitelů prohlašuje, že se svými studenty technologie tímto způsobem využívají na každodenní bázi a v následujícím roce hodlají tento přístup ještě zintenzivnit, jak ukázal průzkum od Front Row Education.

„Oblast vzdělávání je pro HP strategicky velice významná a nabízí potenciál k dalšímu růstu,” řekl Gus Schmedlen, vice prezident sekce Education z HP. „Jedinečným potřebám školáků, učitelů i škol věnujeme velkou pozornost, protože právě ty umožní příští generaci vynálezců, vedoucích pracovníků a zaměstnanců opustit pouhou memorizaci poznámek a vydat se na cestu kreativity, spolupráce a kritického myšlení.”

HP je na trhu vzdělávání velkým hráčem. Během fiskálního roku 2016 dodalo podle statistik společnosti IDC zveřejněných v rámci Worldwide Quarterly PC Tracker (od 2015Q4 do 2016Q3) do škol a univerzit celkem 4,8 milionu počítačů.

Vyroben pro školy

Odolnost se při výrobě tohoto počítače stala hlavní prioritou, neboť při kombinovaném učení studenti počítače neustále přenášejí a vzrůstá tak riziko jejich upuštění nebo pádu na zem. S touto myšlenkou se HP rozhodlo vyrobit HP ProBook x360 11 EE jako nejtenčí a nejodolnější konvertibilní notebook na světě.

Jeho šasi je chráněno tvrdou průmyslovou gumou a obrazovka volitelným speciálním sklem Corning Gorilla Glass odolným proti poškození. Technici z HP pak počítač vystavili svému nekompromisnímu testovacímu procesu, který zahrnoval i upouštění stovek zařízení z více než 75 cm na zem (tedy zhruba z výšky průměrné školní lavice), aby se ujistili, že takové zacházení vydrží.

Srdcem tohoto stroje je Windows 10 Anniversary Update, který nabízí také řadu inovací pro moderní školní výuku. Tento nový operační systém umožňuje učitelům počítače zprovoznit snadno a rychle, což je velice důležité, protože například téměř polovina amerických učitelů slouží v hodinách i jako vlastní technická podpora. Kromě toho je Windows 10 považován za zatím nejbezpečnější operační systém od Microsoftu, což zase školám pomůže zabránit v síťových hrozbách a nákladných nápravách škod. Obsahuje dokonce i aplikaci nazvanou „Udělej si test” („Take a Test“), která nabízí jednoduché a bezpečné nástroje pro moderní podobu testování.

„Při výrobě HP ProBook x360 11 EE jsme se spojili s Microsoftem, protože i oni pomáhají měnit současnou podobu výuky,“ řekl Schmedlen. „Způsob učení se za posledních pár let zásadně proměnil a my věříme, že jsme vytvořili řešení, které ho pomůže ještě více přizpůsobit a zlepšit.”

Navržen pro učení

HP ale navrhlo HP ProBook x360 11 EE především proto, aby pomohlo obohatit učení školáků. Tento nový notebook přináší řadu prvků, které nechybí ani v běžných spotřebitelských nebo firemních zařízeních, jako třeba Microsoft Office OneNote. Nabízí ale i některé výhody ušité přímo na míru školákům.

„Je to jediný konvertibilní laptop na světě, který je vybaven duálním kamerovým systémem nazvaným Explorer Mode. Tento „průzkumnický mód“ lze využít pro učení prostřednictvím projektů a vytváření vlastního obrazového obsahu, neboť využívá volitelnou 1080p FHD kameru zabudovanou vedle klávesnice, takže studenti mohou natáčet video i v tabletovém módu a zároveň ho v reálném čase sledovat na obrazovce.“ Dalším doplňkem je také aktivní pero, které najde své využití při matematice, zapisování poznámek a komentářů i při výtvarné výchově. A standardní dotyková obrazovka je pro mladší děti snazší na ovládání než myš.

Pokud se chcete o ProBook x360 Education Edition s Windows 10 dozvědět více, navštivte www.hp.com/go/designedforlearning. O naší kompletní řadě produktů Education Edition se dočtete více na www.hp.com/go/Educationeditions.

Fotografie naleznete zde.

Tagged