ESET detekoval novou variantu malware KillDisk, útočníci se zaměřují na Linux

Útočníci spojovaní se skupinou BlackEnergy pomocí tohoto ransomware požadují vysoké výkupné, napadená data však nelze s jejich pomocí odšifrovat (TZ)

Praha, 9. ledna 2017 – Novou variantu malware KillDisk, která šifruje obsah napadených zařízení s operačním systémem Linux, objevili analytici společnosti ESET. I přes to, že tento škodlivý kód neumožňuje obnovu zašifrovaných souborů, tedy nedokáže uložit a kamkoli zaslat dešifrovací klíče, tvůrci KillDisk požadují za odblokování počítačů mimořádně vysokou sumu 250 tisíc dolarů (bezmála 6,5 milionu korun) v internetové měně Bitcoin. Analytici společnosti ESET však nalezli slabinu použitého šifrování, která umožňuje obnovu napadených dat.

„KillDisk je příkladem toho, proč by se nemělo v podobných případech platit výkupné. Při vyjednávání se zločinci nemáte žádnou záruku, že dostanete vaše data zpět. V tomto případě tvůrci ransomware KillDisk neměli vůbec v úmyslu dostát svým slibům. V jejich škodlivém kódu chybí jakýkoli nástroj pro odšifrování napadených dat,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. „Jediný bezpečný způsob, jak se vypořádat s hrozbou ransomware, je prevence. Edukace, aktualizace a záplatování používaných programů a používání prověřených bezpečnostních řešení, zálohování dat a testování schopnosti jejich obnovy – to vše je součástí opravdové prevence,“ dodává Dvořák.

KillDisk je destruktivní malware, který proslul jako součást úspěšného útoku, který v prosinci 2015 provedla skupina BlackEnergy na ukrajinskou energetickou soustavu. Analytici společnosti ESET navíc nedávno odhalili plánované kybernetické útoky, které měly cílit na celou řadu finančních institucí na Ukrajině. Útočné kampaně prostřednictvím ransomware KillDisk pokračovaly i poté, pouze se zaměřily na nové cíle v oblasti námořní dopravy.

Sady útočných nástrojů mezitím prošly dalším vývojem a poslední varianty KillDisk slouží jako ransomware pro šifrování souborů. Nejprve cílily na zařízení s operačním systémem Windows, později se však zaměřily na Linux – a to nejen na počítače s tímto otevřeným operačním systémem, ale také na servery, čímž výrazně navyšují potenciální škody. Zatímco u verze pro Linux dokázali analytici společnosti ESET přijít na řešení, jak zašifrovaná data zachránit, u napadených zařízení s operačním systémem Windows to zatím není možné.

„Konkrétní slabinu, která nám dává možnost pomoci napadeným uživatelům, z pochopitelných důvodů zmiňovat nemůžeme. Pokud by se však kdokoliv setkal s touto nákazou, doporučuji kontaktovat linku naší technické podpory, kde uživatele spojíme s našimi specialisty na tuto problematiku,“ uzavírá Dvořák.

Výzva tvůrce KillDisk k zaplacení výkupného adresovaná uživateli napadeného zařízení s operačním systémem Linux. Ve variantě pro Windows je požadavek na výkupné naprosto stejný, včetně výše požadované částky, adresy pro zaslání Bitcoinů a kontaktního e-mailu.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software, který drží rekordní počet ocenění a díky němuž může víc než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy a nabízí firmám i spotřebitelům maximální proaktivní ochranu při minimálních nárocích. Jedno ze tří evropských výzkumných center ESET pro detekci malware je v Praze. Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.