Analytik Broker Consulting investorům: Na terorismus si trhy zvykly, citlivé však zůstanou i v roce 2017

Praha, 20. ledna 2017 – Na světových trzích byla v roce 2016 patrná především zvýšená volatilita spojená s jakoukoliv politickou změnou. Naopak bezpečnostní rizika, jako je terorismus, mají pouze omezené krátkodobé a vesměs spíše lokální dopady. Něco podobného lze minimálně ve stejné  míře očekávat i v roce 2017, a to především v Evropské unii, kterou čekají volby v klíčových členských státech, jako jsou Německo a Francie. Vyplynulo to z vyhodnocení finančně-poradenské společnosti Broker Consulting, které komentoval její hlavní analytik, Martin Novák. (TZ)

„Finanční svět a analytici tipovali při většině politických událostí roku 2016 zcela opačný výsledek, než se dostavil. Týkalo se to Brexitu i voleb v USA. Krátkodobě proto byly patrné velké výkyvy na trzích. Ovšem trhy se opět poměrně rychle vrátily na původní úrovně, které následně začali překonávat,“ uvedl Martin Novák. „Pro investory je proto nutné zachovat chladnou hlavu i v roce 2017 především u klíčových politických událostí, jako bude nástup Donalda Trumpa či volby v řadě států eurozóny,“ dodal.

Srovnání klíčových ukazatelů bezprostředně po zásadních politických událostech roku 2016, jako byly Brexit a volby v USA:

Z vyhodnocení Broker Consulting také vyplynulo, že trhy si již zvykly na bezpečnostní riziko v podobě světového terorismu. Srovnání klíčových ukazatelů bezprostředně po největších teroristických útocích v Evropě demonstruje nízkou míru dopadu těchto událostí:

„Dopad na trhy záleží vždy na rozsahu bezpečnostních incidentů, proto lze v současné době za zásadní bezpečnostní incident považovat de facto krizi v Sýrii,“ uvedl Martin Novák. „Jde o konflikt, který začal výrazně hýbat se vztahy mezi světovými mocnostmi na nejvyšší politické úrovni. Proto je nutné brát ho z investičního pohledu v potaz,“ uzavřel Novák.

O společnosti Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém i slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala na českém trhu důvěru více než 500 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 právnickým osobám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1200 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přivedla na český trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty OK Double a OK Double Plus, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT.