SAP oznamuje finanční výsledky za rok 2016, rostl cloud i software

PRAHA, Česká republika – 24. ledna 2017 — Společnost SAP SE (NYSE:SAP) dnes oznámila předběžné finanční výsledky za uplynulý kalendářní rok. Příjmy z cloudu i softwaru meziročně vzrostly o 7 % na 18,42 mld. eur podle IFRS ukazatelů, celkové příjmy činily 22,06 mld. eur. Počet zákazníků využívajících řešení SAP S/4HANA se zdvojnásobil na 5 400. Dařilo se i SAP v České republice. (TZ)

SAP zaznamenal celosvětově velký nárůst cloudových prodejů. Příjmy z cloudových služeb činily v roce 2016 2,99 mld. eur (IFRS) / 3,01 mld. eur (non-IFRS). Příjmy z nově uzavřených cloudových partnerství vzrostly o 31 % na 1,15 mld. eur.

„Pro SAP v České republice byl rok 2016 velmi úspěšný, stejně jako pro naše pobočky v regionu i po celém světě. Následujeme trend nárůstu prodejů cloudových řešení, meziročně u nás vzrostl prodej dokonce o 360 %,“ okomentoval uplynulý rok Roman Knap, generální ředitel SAP ČR.

Provozní zisk za rok 2016 činil celosvětově 5,12 mld. eur (IFRS) / 6,60 mld. eur (non-IFRS). Zisk připadající na jednu akcii vzrostl o 18 % na 3,03 eur (IFRS) / o 3 % na 3,89 eur (non-IFRS). Provozní peněžní tok za minulý rok činil 4,63 mld. eur, pro porovnání v roce 2015 to bylo 3,64 mld. eur, jedná se tedy o 27% meziroční nárůst. Volný peněžní tok vzrostl o 21 % na 3,63 mld. eur (v roce 2015 to bylo 3 mld. eur).

„Výsledky za rok 2016 navazují silným prodejem softwaru a nárůstem cloudových prodejů na náš sedmiletý růst. Daří se nám, a proto jsme zvýšili dlouhodobý výhled. Nadále plánujeme inovace především v oblasti strojového učení, internetu věcí a blockchain,“ okomentoval globální výsledky SAP a plány do budoucna Bill McDermott, CEO SAP.

SAP zvýšil odhad na rok 2017 a očekává nárůst příjmů z cloudových i softwarových řešení o dalších 6 – 8 % (non-IFRS). Zároveň SAP zvyšuje dlouhodobý výhled na rok 2020. Kompletní výsledky a výhledy si můžete prohlédnout zde.

Více informací najdete v SAP News Center. Sledujte SAP na Twitteru @sapnews.

O společnosti SAP

SAP (NYSE: SAP), lídr na trhu s podnikovým aplikačním softwarem, pomáhá firmám všech velikostí a ze všech oborů k lepšímu fungování. SAP umožňuje lidem a organizacím efektivnější spolupráci a využití podnikových informací bez ohledu na to, zda je využíván pracovníky v kancelářích nebo členy představenstva, na skladě nebo v prodejně, na klasických počítačích nebo mobilních zařízeních. Díky tomu jim umožňuje mít vždy náskok před konkurencí. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají více než 335 000 zákazníků v dosahování vyšších zisků, v udržitelném růstu a v přizpůsobování se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992, letos slaví 25. výročí. Dosud získala více než 1 300 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy. Součástí SAP v České republice je také SAP Services (dříve SAP BSCE), SAP Ariba a Concur. Další informace naleznete na www.sap.com.