Mapy.cz: Češi si oblíbili malé ski areály. Jeden z favoritů letošní sezóny leží na Jižní Moravě

Češi milují zimní sporty a nebojí se vyrazit na neokoukaná místa. Vyplývá to z dat služby Mapy.cz, která eviduje více jak tři stovky ski areálů. První desítka nejoblíbenějších lyžařských středisek totiž obsahuje i několik menších a méně známých míst. Jeden z nejoblíbenějších areálů leží dokonce na Jižní Moravě. Na zimní dovolenou se s Mapy.cz chystají i běžkaři. Ti si v prvních dvou měsících sezóny naplánovali téměř milion tras. Do středu zájmu se navíc letos dostal skialpinismus. Trasy pro takzvanou turistiku na lyžích mají v zimní mapě Krkonoš téměř čtyři a půl tisíce zobrazení. (TZ)

Lyžovat se jezdí i na Jižní Moravu

„Namísto známých lyžařských areálů, jako je Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou nebo Harrachov, se v žebříčku těch nejoblíbenějších objevují spíše menší a méně známá místa. Tak trochu překvapením je Skipark Filipov v Jihomoravském kraji, který si od začátku prosince 2016 do konce ledna 2017, kdy jsme data sbírali, zobrazilo více jak 4 200 lidí,“ uvádí Tomáš Mička, produktový manažer Mapy.cz, a doplňuje, že „během dvou zimních měsíců jsme na Mapy.cz zaznamenali asi 340 tisíc zobrazení ski areálů. Nejčastěji je lidé hledali v Libereckém, Královéhradeckém a v Olomouckém kraji.“  

 

Nejoblíbenější ski areály v ČR
Ski areál Tanvaldský Špičák Liberecký kraj / Jablonec nad Nisou
Ski areál Chotouň Středočeský kraj / Praha-západ
Areál Obří sud Javorník Liberecký kraj / Liberec
Ski park Filipov Jihomoravský kraj / Hodonín
Ski areál Kouty nad Desnou Olomoucký kraj / Šumperk
SKI areál Rališka Zlínský kraj / Vsetín
Ski Bílá Moravskoslezský kraj / Frýdek-Místek
Skiareál Klínovec Ústecký kraj / Chomutov
Skiareál Plešivec Karlovarský kraj / Karlovy Vary
Dolní Morava relax a sport resort Pardubický kraj/Ústí nad Orlicí
Zdroj: Mapy.cz, řazeno dle počtu zobrazení, 12/2016-01/2017


Milion běžkařských tras

„V první polovině zimy naplánovali fanoušci běžkování na Mapy.cz téměř milion tras, nejčastěji pak v Libereckém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Jejich průměrná délka je mezi 13 a 14 kilometry, přičemž ty nejdelší si lidé plánují v Plzeňském kraji a nejkratší na Vysočině a v Praze. Jako nejdůležitější běžkařské místo se jeví výchoziště lyžařských stop Maliník, které je současně nástupním místem Jizerské magistrály. Lidé si jej na službě zobrazovali vůbec nejčastěji. Následovaly areály pro běžecké lyžování, Vysočina Arena a Vávrův palouk. Velký zájem přitahují také krkonošské trasy pro skialpinisty, které Mapy.cz přidaly téměř nedávno. Zaznamenali jsme u nich čtyři a půl tisíce zobrazení.“ Tomáš Mička

Na sáňky do Jablonce

A protože lyže, běžky a skialpinismus jsou opravdu fyzicky náročné disciplíny, oblíbili si Češi i pohodlnější sáňky, na které mohou sednout společně se svými dětmi a přitom se neochutí o adrenalin. Nejoblíbenější sáňkařskou dráhou letošní sezóny je na Mapy.cz ta v Černé studnici v Libereckém kraji. Do top desítky se navíc vloudila i jedna dráha ze zahraničí. Lidé se zajímali také o dráhu ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách na Slovensku.

Nejoblíbenější sáňkařské dráhy v ČR
1. Sáňkařská dráha Černá studnice Liberecký kraj / Jablonec nad Nisou
2. Sáňkařská dráha Blatenský vrch Karlovarský kraj / Karlovy Vary
3. Sáňkařská dráha Černá hora Královéhradecký kraj / Trutnov
4. Sáňkařská dráha Skalka Liberecký kraj / Liberec
5. Sáňkařská dráha Špindlerův Mlýn Královéhradecký kraj / Trutnov
6. Sáňkařská dráha Dolní Morava Pardubický kraj / Ústí nad Orlicí
7. Sáňkařská dráha Křížový vrch Olomoucký kraj / Jeseník
8. Sáňkařská dráha Klíny Ústecký kraj / Most
9. Sánkarská dráha Starý Smokovec Prešovský kraj / Poprad (SR)
10. Sáňkařská dráha Černý kopec Liberecký kraj / Liberec
Zdroj: Mapy.cz, řazeno dle počtu zobrazení, 12/2016-01/2017

Na hory s Mapy.cz

Zatímco v létě si zimní mapovou vrstvu na Mapy.cz otevře něco kolem 900 lidí denně, v zimě je jich až 8 500. A neustále v ní přibývá užitečný obsah. „Ti, co plánují běžkařské tratě, si mohou zjistit jejich osvětlení nebo upravenost. Fanoušci sjezdového lyžování zase ocení informace o večerním lyžování. No a lidé, kteří příliš nefandí ani jedné z těchto dvou pohybových aktivit, si mohou prohlédnout místo zatím posledního lyžování Miloše Zemana,“ uvádí na závěr Tomáš Mička.

 

Martin