IBM přináší kyberbezpečnostní program Watson, který bude využit v kognitivních bezpečnostních centrech

Cambridge, 21. února 2017 – Divize IBM Security ohlásila dostupnost kyberbezpečnostního programu Watson (Watson for Cyber Security), první inteligentní technologie v oboru navržené k využití v kognitivních bezpečnostních centrech. V průběhu minulého roku se program Watson učil jazyk kybernetické bezpečnosti a zpracoval více než milion bezpečnostních dokumentů. Nyní bude bezpečnostním expertům pomáhat analyzovat tisíce výzkumných zpráv psaných přirozeným jazykem, které ještě nikdy před tím nebyly moderním bezpečnostním nástrojům zpřístupněny. Podle průzkumu IBM bezpečnostní týmy důkladně analyzují v průměru více než 200 tisíc bezpečnostních událostí denně, což vede k více než 20 tisícům promarněných hodin ročně, které jsou vynaloženy na řešení falešných poplachů[1]. Zavedení kognitivních technologií do bezpečnostních center se ukazuje jako nutné a zásadní pro to, aby bylo možné udržet krok s bezpečnostními událostmi, jejichž počet se má podle předpokladů v příštích pěti letech zdvojnásobit[2].

Watson for Cyber Security bude integrován do nové platformy kognitivních bezpečnostních center společnosti IBM, kde se moderní kognitivní technologie spojí s bezpečnostními operacemi. Bude tak možné reagovat na hrozby cílené na koncové uživatele, sítě a cloud. Jádrem této platformy je nástroj IBM QRadar Advisor with Watson, nová aplikace, která je dostupná na platformě IBM Security App Exchange, a která jako první využívá kyberbezpečnostní údaje programu Watson. Tuto novou aplikaci již využívají například Avnet, univerzita v New Brunswick, Sogeti, Sopra Steria a 40 dalších zákazníků po celém světě s cílem zvýšit objem vyšetřovaných bezpečnostních událostí vedených jejich bezpečnostními analytiky.

Kvůli dramatickému nárůstu bezpečnostních incidentů společnost IBM také investovala do výzkumu zaměřeného na zavedení kognitivních nástrojů do celosvětové sítě ovládacího centra IBM X-Force. Součástí výzkumu je i chatbot řízený programem Watson, který se v současné době používá ke komunikaci se zákazníky IBM Managed Security Services. IBM rovněž představila nový výzkumný projekt s krycím názvem Havyn. Jde o svého druhu ojedinělého bezpečnostního pomocníka ovládaného hlasem, který využívá konverzační technologii programu Watson a reaguje na verbální příkazy a přirozený jazyk bezpečnostních analytiků.

Kognitivní bezpečnostní centra IBM

Platforma kognitivních bezpečnostních center IBM vkládá kognitivní technologie do rukou bezpečnostních analytiků s cílem doplnit chybějící informace a zvýšit rychlost a přesnost jejich reakcí. Nástroj IBM QRadar Advisor a aplikace programu Watson poskytují bezpečnostním analytikům kognitivní schopnosti, které jim pomáhají při vyšetřování a nápravě škod prostřednictvím bezpečnostní informační platformy IBM QRadar. Toto řešení je dobře využitelné při vyšetřování možných hrozeb. Program Watson totiž dokáže zpracovat přirozený jazyk na blozích, webových stránkách, ve výzkumných studiích a dalších zdrojích týkajících se kyberbezpečnosti. Ty pak zkombinuje s údaji týkajícími se informací o hrozbách a bezpečnostních incidentech z nástroje QRadar. Několika denní až týdenní kyberbezpečnostní vyšetřování to může zkrátit na minuty.

Více informací se dozvíte na stránkách IBM.

O divizi IBM Security

IBM Security nabízí jedno z nejpokročilejších a nejucelenějších portfolií bezpečnostních produktů a služeb pro firmy. Díky podpoře renomované výzkumné platformy IBM X-Force® umožňují firmám tyto produkty a služby účinně řídit rizika a bránit se nastupujícím hrozbám. Jde o jednu z největších světových společností zabývajících se výzkumem, vývojem a dodáváním bezpečnostních řešení. IBM Security denně monitoruje 35 miliard bezpečnostních událostí ve více než 130 zemích a vlastní přes 3 000 bezpečnostních patentů.