V Praze se v loňském roce konalo nejvíce konferencí za posledních 10 let

28. únor 2017, Praha – V pražských hromadných ubytovacích zařízeních se v roce 2016 dle statistik Českého statistického úřadu konalo 4 426 konferencí, což je od roku 2006 rekordní počet. Oproti roku 2015 se jedná o nárůst o 5,7 %. Konference pořádané v Praze současně tvořily více než třetinu všech akcí konaných po celé České republice a do metropole přilákaly celkem 541 412 delegátů.

Data Českého statistického úřadu, zaznamenávající pouze akce v hromadných ubytovacích zařízeních s účastí nad 50 osob, uvádí, že organizátoři si nejčastěji vybírali čtyřhvězdičkové a tříhvězdičkové hotely. Podle statistik Prague Convention Bureau jsou hotely nejčastější volbou organizátorů akcí. Statistiky Prague Convention Bureau jsou založeny na datech členských subjektů a sledují i akce s menší účastí a konané mimo ubytovací zařízení, jako jsou například kongresová centra či historické paláce. Prague Convention Bureau zaznamenalo v loňském roce celkem 2 528 akcí, z čehož se 85 % konalo právě v hotelech, zbytek pak v ostatních zařízeních, kongresových centrech a na univerzitách.

„Velice pozitivním trendem je prodlužování doby pobytu delegátů. Zatímco v roce 2015 se účastníci v Praze zdrželi v průměru 1,99 dne, v loňském roce to bylo již 2,22 dne. Značný nárůst, přesahující 100 %, jsme zaznamenali i u akcí trvajících déle než šest dní. Věříme, že tento trend, který má na metropoli významný ekonomický vliv, si destinace udrží i v příštích letech. Dlouhodobě také pozorujeme menší výkyvy v kongresové sezónnosti. Nicméně největší oblibě se stále těší podzimní měsíce,“ řekl Roman Muška, ředitel Prague Convention Bureau.

Statistiky Prague Convention Bureau dále uvádí, že polovina akcí v Praze měla mezinárodní účast, přičemž zahraniční delegáti do metropole nejčastěji přijížděli z Velké Británie, Německa, USA, Itálie a Belgie. Nejdiskutovanějším tématem loňského roku byla farmacie a dále pak průmysl či IT a telekomunikace. Mezi akcemi převažovaly především menší korporátní eventy s účastí méně než 150 osob. Velkých, převážně asociačních konferencí či kongresů nad tisíc delegátů proběhlo v Praze 48.

O Prague Convention Bureau

Prague Convention Bureau (PCB) je neziskovou společností, která byla založena v roce 2008. Organizace působí jako oficiální reprezentant Prahy v oblasti kongresové turistiky s cílem propagovat hlavní město jako jednu z předních evropských kongresových destinací. Spolu s českými orgány cestovního ruchu, dalšími partnery a členskými subjekty nabízí účinnou pomoc při pořádání konferencí, setkání, seminářů, výstav nebo motivačních akcí v Praze.