Srovname.cz spouští online kalkulačku spotřeby el. energie ledniček

Která lednička se vám z hlediska energetických úspor nejvíce vyplatí?

Praha, 21. června 2017 – Internetový srovnávač cen Srovname.cz spustil šikovný nástroj, který uživateli pomůže s výběrem vhodné ledničky www.srovname.cz/kalkulacka/lednice.

Kalkulačka umí zohlednit počáteční nákupní cenu lednice a spojit jí s výdaji za energii v rámci jejího životního cyklu. Kalkulačka pracuje s průměrnou cenou elektřiny, která podle Eurostatu činí 3,84 Kč /kWh pro rok 2016. Výhodou je, že pokud jí uživatel zná, může použít i vlastní cenu za energii. Do kalkulačky lze zadat až 5 různých ledniček, které lze vzájemně porovnat. S kalkulačkou si tak uživatel snadno spočítá, která lednička bude pro něj nejvýhodnější v horizontu příštích 5, 8 a 10 let.

„Použili jsme data stovek lednic a spočítali, jaké mohou být rozdíly v roční spotřebě elektrické energie u jednotlivých energetických skupin,“ říká David Folprecht, majitel cenového srovnávače Srovname.cz.

Roční spotřeba el. energie lednic dle energetických skupin

  • Průměrné roční náklady u ledniček kategorie A+ jsou 944 Kč
  • Průměrné roční náklady u ledniček kategorie A++ jsou 834 Kč
  • Průměrné roční náklady u ledniček kategorie A+++ jsou 597 Kč

„Výsledky ukazují, že když se budete rozhodovat mezi lednicí s označením A+ a A++, tak A++ by měla být dražší maximálně o 1 100 Kč, pokud se vám má v horizontu 10 let vyplatit. Jestliže naopak volíte mezi A++ a A+++, tak by lednice kategorie A+++ neměla být dražší o více než 2 370 Kč, aby pro vás byla na dalších 10 let opravdu výhodná,“ pokračuje David Folprecht.

Datoví analytici Srovname.cz dále zjišťovali průměrné pořizovací ceny lednic z jednotlivých energetických tříd, kde pracovali s maximální cenou 30 000 Kč.

  • Průměrná cena lednice kategorie A+ je 11 687 Kč
  • Průměrná cena lednice kategorie A++ je 14 317 Kč
  • Průměrná cena lednice kategorie A+++ je 19 108 Kč

Průzkumy dále ukazují, že české domácnosti ukrývají celkem 4,5 – 5 mil. lednic, jejichž průměrná životnost je 10 let. Pokud by se ročně obměňovalo 10 % lednic, pak se bude jednat zhruba o půl milionu kusů, které se v online obchodech a kamenných prodejnách prodají každý rok, přičemž k nejoblíbenějším typům ledniček patří kombinované.

Nejvýhodnější ledničky vyrábí značky Hisense, Amica, Candy, Gorenje a Goddess. Modely těchto výrobců se vyskytují na prvních příčkách žebříčků úspornosti.

TOP 3 mezi nejúspornějšími kombinovanými ledničkami tvoří modely Gorenje R 6191 DW, druhá Hisense RB324D4AG2 a na třetím místě Amica VC 1812 W. První 3 místa v kategorii menších ledniček obsadila Goddess RSD083GW8A, druhá skončila Hisense RL120D4AW1 a třetí Candy CCTOS482WH. Stupně vítězů mezi americkými ledničkami ovládla značka Hisense, s modelem RS670N4AC2, druhá v řadě je Candy CCMN 7182 W a na třetím místě Candy CCMN 7182IXS.

Media kit ke stažení – Obsahuje článek, tiskovou zprávu a infografiku. Článek a data jsou volně k užití s uvedením zdroje.

Článek: https://www.srovname.cz/levouzadni/lednice/

O službě Srovname.cz:

Srovname.cz je bezplatná internetová služba, která umožňuje rychlé a přehledné porovnání cen zboží z různých obchodů na českém internetu. Denně navštíví stránky přes 50 000 potenciálních nakupujících. Srovname.cz je na trhu od roku 2006 a od roku 2009 také na Slovensku. Srovnává přes 2 mil. položek zboží z více než 2,5 tisíce nejvýznamnějších obchodů na českém internetu. E-shopům nabízí jako jediný porovnávač cen možnost zobrazování slevových kupónů. Uživatelům nabízí také možnost hodnocení výrobků a internetových obchodů. Provozovatelem stránek www.srovname.cz je společnost SROVNAME, s.r.o.

Další informace najdete na www.srovname.cz.