Nejnovější zásuvky ABB budou vyrábět roboty YuMi® společně s lidskými kolegy

Ede, Nizozemsko, 17. července 2017 – Společnost ABB, technologický průkopník a lídr oznámila, že na nové výrobní lince v závodě na elektrotechnické výrobky v Ede v Nizozemsku, budou instalovány tři roboty YuMi.

Tři roboty Yumi, určené pro montáž malých součástí, budou montovat nové elektroinstalační krabice HW52-F. Dvouramenný robot díky své unikátní koncepci bezpečnosti umožňuje bezprostřední spolupráci s lidmi. Zároveň zvyšuje kvalitu práce, protože opakující se úkony provádí naprosto přesně a spolehlivě.

„Digitalizace a automatizace mají značný vliv na mnoho odvětví a to nejen ve výrobě zařízení, ale také v montáži. Části budov, dodávané na staveniště, budou ve stále vyšší míře předem smontované, což zvýší produktivitu a kvalitu,“ uvedl Doekle Terpstra, prezident Uneto-VNI, předního nizozemského sdružení instalace technologií a obchodu s komponenty. „Stále širší využívání robotů zároveň posune činnost pracovníků od jednotvárných, opakujících se úkonů směrem k uspokojivější, kvalifikovanější a lépe placené práci. Pro naši výrobu je to všestranný přínos, který povede k dalšímu růstu.“

Mnohé obory již dnes přešly od hromadné výroby velkého objemu totožných výrobků k výrobě malého množství různého typu výrobků, jež je realizována v kratších produktových cyklech. Mnozí výrobci zjišťují, že starší, jednoúčelové výrobní linky již nejsou dostatečně flexibilní, aby bylo možné výrobu rychle a efektivně přizpůsobit. Roboty spolupracující s lidmi, jako je například YuMi, umožňují výrobcům pohotově reagovat na nové růstové příležitosti a kratší produkční cykly.

Instalace v Nizozemsku navazuje na úspěšnou realizaci automatizačního řešení s kolaborativním robotem YuMi v závodě ABB v České republice, kde společnost ABB zvýšila produktivitu a flexibilitu montáže elektrických zásuvek tím, že umožnila spolupráci robotů a lidí na společných úkonech.

Elektroinstalační krabice do dutých stěn HW52-F:

Nová elektroinstalační krabice do dutých stěn, která se využívá ke vzájemnému propojení vodičů s vypínači a zásuvkami, byla představena 1. dubna 2017. Snadno se zapojuje, instaluje a lze ji zapustit do zdi. Pro její výrobu byla instalována nová výrobní a mechanizační linka. Elektroinstalační krabici lze vyrobit se vzduchotěsnou a zvukotěsnou vložkou, k dispozici je i protipožární verze.

Elektrotechnické výrobky ABB Ede

Závod Elektrotechnické výrobky ABB Ede leží ve středním Nizozemsku a vyrábí plastové výrobky pro elektroinstalace, včetně zásuvek a spotřebitelských jednotek. Mezi know-how podniku patří zde vyvinuté technologie pro lisování vstřikováním. Podnik má také velmi dobrou pověst v oblasti výzkumu a vývoje. ABB je lídr trhu spotřebitelských jednotek v Nizozemsku.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oboru elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 135 000 zaměstnanců. www.abb.com