Xiaomimobile.cz: “Ukončení prodeje telefonů s čínskými specifikacemi nám spíš uleví.”

Praha, 14. července 2017 – Začátkem června proletěla českým internetem zpráva, která měla pro prodejce čínských mobilních telefonů zdánlivě katastrofální následky. Nová evropská směrnice 2014/53/EU zakazuje od 13. června tohoto roku dovoz všech rádiových zařízení, která už přímo od výrobce nejsou vybavena certifikátem CE. Dovozci si tak u telefonů, které nebyly původně určeny pro evropský trh, nadále nemohou opatřovat certifikát CE dodatečně. Jak se toto nařízení dotkne prodejců ve skutečnosti, přibližuje Jiří Opletal z e-shopu Xiaomimobile.cz.

2017-07-19 17_37_14-Xiaomimobile.png

Nařízení 2014/53/EU umožňuje prodejcům doprodat pouze skladové zásoby. Poté už další zařízení bez certifikátu CE přímo od výrobce nebude možné dovážet, a v České republice ani nabízet. V současné chvíli má e-shop Xiaomimobile.cz v nabídce 27 modelů telefonů Xiaomi, z toho však pouze 5 se specifikací Global, které zmíněný certifikát CE mají přímo od Xiaomi. U zbylých prodávaných modelů zajišťoval Xiaomimoble.cz certifikace na vlastní náklady.

Jiří Opletal, jednatel společnosti Lion Mobile, která provozuje e-shop Xiaomimobile.cz, uvádí tato čísla na pravou míru: “Po doprodání skladových zásob vyřadíme všechny telefony, které nesplňují toto nařízení z nabídky. Aktuálně je však více než 85 % všech našich prodaných telefonů specifikace Global. Například jen modely Redmi 4X Global a Redmi Note 4 Global tvoří téměř 50 % prodejů v segmentu telefonů. Jinými slovy: Globální verze samozřejmě táhnou mnohem více. Ostatní modely kupovali spíše nadšenci a fanoušci značky.”

Xiaomi navíc dává jasně najevo, že mu o trhy mimo Čínu jde stále více. Za poslední rok se objevilo hned sedm modelů specifikace Global a potvrzuje se trend, kdy alespoň jedna varianta z modelové řady je vždy v tomto provedení. Stalo se tak u vlajkových modelů Mi5, Mi6 i populárních Redmi 4 a Redmi Note 4. K dosud nejdůležitějšímu kroku se však ještě schyluje. V rozhovoru pro německý deník Handelsblatt Lei Jun potvrdil, že Xiaomi v krátké době vstoupí i na český trh, což pro fanoušky značky vyřeší veškeré spekulace o prodejnosti telefonů Xiaomi na českém trhu.

“Ukončení prodeje telefonů s tzv. čínskými specifikacemi nám vlastně hodně uleví. Testování jednoho telefonu trvalo 3 – 5 týdnů a stálo nás od 500 tisíc do 1 milionu podle modelu. Vyšší náklady se týkaly hlavně telefonů s českými frekvencemi 4G. Tyto testy byly i dvakrát dražší. Přesto, že je nám líto, že už nebudeme nabízet některé modely, které si u nás pořizovali hlavně fanoušci značky, držíme se pravidla, že nákup u nás je jistota. Všechny telefony u nás jsou nabízeny se stabilní ROM, servisním zázemím a plně ve shodě s harmonizovanými normami EU.” dodává k celé záležitosti Opletal.      

O Lion Mobile

Lion Mobile je ryze českou firmou zaměřenou na prodej a distribuci chytrých čínských telefonů ve středoevropském regionu. Je oficiálním distributorem značek Yi technology – startupu od Xiaomi, DOOGEE a THL. Telefony nabízené touto společností na evropském trhu prošly náročným testovacím procesem a mohou se tak pochlubit certifikáty CE. Firemní tým se skládá ze zkušených odborníků, kteří se čínským smartphonům věnují již několik let. Lion Mobile byl na českém trhu prvním distributorem, který nabídl čínské telefony DOOGEE, Vivo, Oppo a také Xiaomi. Firma všem těmto značkám zajišťuje servisní péči. Společnost Lion Mobile provozuje servery xiaomimobile.cz a yistyle.cz