V Praze se instalují první chytré lavičky připojené přes síť LoRa

Praha, 20. července 2017 – V Praze, na náměstí Jiřího z Poděbrad byla instalována první tzv. chytrá lavička, která využívá konektivitu IoT sítě Českých Radiokomunikací (CRA) postavenou na technologii LoRa. Chytrá lavička TreeSmart nabízí funkcionality jako wifi připojení, možnost nabíjení mobilních zařízení, senzory snímající vlhkost, teplotu, nebo hladinu hluku. Lavička může být také opatřena nouzovým tlačítkem, které je pro případ nebezpečí napojené na integrovaný záchranný systém. Jedná se o první chytrou lavičku TreeSmart instalovanou v Praze v rámci testovacího provozu. Další instalace se připravuji.

CRA v letošním roce investují do rozvoje v oblasti internetu věcí (IoT) a spouštějí první komerční projekty využívající IoT síť CRA – LoRa (LoRaWAN). Jedním z takových projektů je i projekt multifunkční chytré lavičky TreeSmart od sdružení společností SmartBridge a MECompany. Lavička je napájena solárním panelem a opatřena vysokokapacitními bateriemi. Umožňuje nabíjení mobilních zařízení pomocí šesti USB konektorů, které jsou podsvíceny LED světlem a jsou tak snadno rozpoznatelné i za snížené viditelnosti. V rozšířené verzi lavičky může být instalován i stojan na kola. Díky konektivitě od CRA lavička také nabízí vlastní wifi připojení, je opatřena senzory pro měření teploty, vlhkosti, a hladiny hluku. Jednou z důležitých dodatečných funkcionalit je nouzové tlačítko, jehož prostřednictvím lze v případě nebezpečí přímo kontaktovat složky integrovaného záchranného systému. Díky speciální konstrukci je zařízení chráněno proti demontáži a krádežím.

„Chytré lavičky jsou jedním z našich prvních projektů v oblasti smart cities, na kterou se v rámci aktivit v oblasti internetu věcí chceme soustředit. Sama města využívání chytrých technologií intenzivně řeší a plánují. CRA jim v tomto chtějí být partnery a nabídnout kvalitní infrastrukturu a projekty, které pomohou zefektivnit správu města. Další projekty v této oblasti, nejen v Praze, připravujeme,“ potvrzuje strategii CRA v oblasti smart cities obchodní ředitel Miloš Mastník.

Kromě IoT sítě LoRa budou chytré lavičky využívat i prostředí pro ukládání a zpracování dat – IoT cloud. Toto úložiště je technologicky neutrální, lze ho využít pro jakoukoliv platformu mimo LoRa a je rovněž kompatibilní i s analytickými a business intelligence nástroji třetích stran. Umožňuje hostování IoT aplikací, propojení a ukládání velkého množství dat a zpráv z IoT zařízení a sítí, dále také správu dat – pro jejich další využití, analýzu a vizualizaci.

CRA aktuálně intenzivně rozšiřují pokrytí sítě LoRa v ČR. Nově pokrývá IoT síť oblasti dalších měst, např. v okolí Chebu, Jáchymova, Vimperka, Klatov, Nového Boru, Sázavy, Kolína, Kutné Hory, Trutnova, Znojma, Pelhřimova, Svitav, Prostějova, Bruntálu, Pradědu, Znojma, Zlína a dalších. Aktuální outdoor pokrytí ke konci června bude 60,2 % obyvatel.

CRA hledají další možnosti využití IoT. V červnu vyhlásily druhý ročník softwarové soutěže Czech IoT Summer Jam. Soutěž potrvá do konce října. Vítězné projekty získají možnost realizace v praxi i finanční odměnu. Zájemci, jak jednotlivci tak start-upy či společnosti, se mohou hlásit na webu pripoj.me.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

Stáhněte si aplikaci CRA – vše o produktech, interaktivně na jednom místě: