Najít vhodné zaměstnance je problém už pro 3 ze 4 firem v Česku. Pomohl by 13. plat

Praha, 10. 8. 2017 – Sehnat schopné zaměstnance představuje pro firmy čím dál větší problém. Aktuálně už 3 ze 4 českých firem hlásí nedostatek uchazečů na vypsané pozice. Pokud srovnáme současnou situaci s dobou před třemi lety, celkem 70 % podniků obsazuje nyní volná místa hůře než dříve. Potvrzuje to studie výzkumné agentury NMS Market Research mezi HR řediteli malých, středních i velkých podniků. Firmy se navíc potýkají s vysokou fluktuací zaměstnanců – stěžuje si na ni celkem pětina společností.

Úřad práce hlásí nejnižší míru nezaměstnanosti za posledních 19 let, firmy si stěžují na nedostatek uchazečů o práci i jejich horší kvalitu. Headhunteři mezitím Čechy přesvědčují, že právě teď je ideální čas jít vstříc novým výzvám. A přesně takovou situaci na pracovním trhu potvrzují i čísla. Celkem 3 ze 4 firem pociťují nedostatek uchazečů a 40 % podniků se dokonce pozice nyní nedaří obsazovat. Podle očekávání je nábor nových zaměstnanců nejobtížnější v místech, kde bývá tradičně volných pozic dostatek. Nejhorší situaci proto mají firmy sídlící v Praze a středních Čechách.         

Velké podniky trpí nejvíc

Nejméně se Čechům chce do velkých podniků, problém sehnat pracovníky hlásí dokonce 86 % firem s více jak 500 zaměstnanci. Naopak nejlépe se na poli HR daří malým firmám do 100 zaměstnanců, mezi nimi hlásí problém nabírat „jen“ 56 %. Pouze desetina firem (nehledě na velikost) je s množstvím uchazečů o práci spokojená.

Více než 60 % firem vychází uchazečům platově vstříc

S vysokou fluktuací se potýká pětina firem, opět jde nejčastěji o velké podniky. Malé společnosti vysoká fluktuace zaměstnanců trápí jen zřídka. Většinu firem napříč republikou ale trápí výše mezd. Celkem 2/3 uchazečů mají vyšší platové očekávání a vzhledem k situaci na trhu jim více než 60 % firem vychází raději vstříc. Potvrzuje to tedy rady náborářů, že ideální čas na změnu zaměstnání je právě teď. Nejskromnější jsou při tom obyvatelé Moravy. S nabídkou benefitů se firmy podle dotázaných HR ředitelů většinou trefují – zájem je o stravenky, telefon, dovolenou navíc, home office, volnou pracovní dobu. Jediným výstřelem vedle je pitný režim, který firmy nabízí, avšak zaměstnance nikterak neosloví. Co by lidé naopak ocenili, ale firmy to nabízí jen zřídka, je 13. plat.

ologie: Cílová skupina: HR ředitelé a ředitelky, On-line sběr dat z interní databáze kontaktů, velikost vzorku: N=104, sběr dat: 20. 6. – 13.7. 2017, délka dotazníku: 5 minut

 

Kontakt:

Kamil Kunc, Client Service Manager

(e) kamil.kunc@nms.cz

(m) 777 825 723

 

NMS Market Research

Již od roku 1998 pomáháme svým klientům – zpravidla největším hráčům na trhu – zlepšovat zákaznický servis, nabízet lepší produkty a získávat nové zákazníky. Kromě centrály v Praze máme pobočku i na Slovensku, průzkumy však poskytujeme také v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Jsme členem organizací SIMAR (Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění) a ESOMAR (světová organizace pro výzkum veřejného mínění a marketingový výzkum).