Pražský kancelářský trh dosahuje rekordní velikosti, volných prostor je přesto nedostatek

Praha, 21.srpna 2017Pražský kancelářský trh hlásí výrazné oživení nové výstavby. Letos na něm přibude přes 154 tisíc m2 nových ploch, tedy dosáhne rekordního objemu necelých 3,4 mil m2. Ještě rychleji, než samotná výstavba roste poptávka firem po nových prostorách. Míra neobsazenosti v 2.Q 2017 dosáhla nejnižší úrovně od roku 2012. Neobsazených prostor je pouze okolo 9 % z celkového objemu

České ekonomice se v posledních letech velmi daří. HDP vzrostlo meziročně o 4,5 %. Míra nezaměstnanosti v ČR je momentálně nejnižší v celé Evropské unii, drží se na hranici 4 %. Mzdy rostou, spotřebitelé i firmy se nebojí více utrácet. Firmy prosperují, přijímají nové zaměstnance a dále expandují. Pozitivní ekonomická situace se logicky promítá také v rozvoji kancelářského trhu v Praze, vůbec nejbohatším českém regionu.

„V roce 2016 se mnoho nových kancelářských budov v Praze nepostavilo, přibylo pouhých 33,4 tis m2. V letošním roce naopak přichází velké oživení a výstavba běží na plné obrátky,“ popisuje oživení trhu Radek Procházka vedoucí partner poradenské společnosti Prochazka & Partners. Ve druhém kvartálu roku 2016 bylo dokončeno 12 tisíc m2, zatímco ve stejném období roku 2017 to bylo 24,7 tisíc m2. Jedná se tedy o více než dvojnásobný meziroční nárůst nových kancelářských ploch. Došlo k dokončení velkých moderních budov jako například „Five“ na Smíchově nebo „Rustonka R1“ v Karlíně. Do konce roku 2017 pražský kancelářský trh doroste do rekordního objemu 3,4 milionů m2. „Největší množství dostavby budov v letošním roce náš čeká v posledním čtvrtletí, kdy se dokončí velké administrativní budovy jako Main Point Pankrác či Butterfly v Karlíně. Zásadní je ale brát v potaz, že obě tyto budovy jsou již víceméně obsazené ze 70-80 %,“ pokračuje Procházka.

Dynamiku trhu také žene kupředu stále rostoucí poptávka firem po stěhování do nových prostor, která meziročně vzrostla o téměř 40 %. Zájem je především o moderní kanceláře klasifikace A zaručující firmám reprezentativnost a komfort. Volných ploch tak stále ubývá, i přes mohutnou výstavbu.  Trh zaznamenal meziroční pokles nabídky kancelářských prostor o skoro 3,7 % dle Prague Reseach Fora (PRF), které říká, že aktuálně je k dispozici přibližně 280 000 m2 ploch, to odpovídá neobsazenosti ve výši 8,6 %

„Neobsazenost kancelářských prostor klesá již osm čtvrtletí po sobě a dosáhla nejnižších hodnot od r. 2012. Současné dynamické tempo výstavby nabídne během nadcházejících dvou let jen v Praze skoro 400 tis m2 kancelářských ploch. Vzhledem k faktu, že více než 60 % všech budov, které budou dokončeny v následujících 18 měsících jsou již předpronajaty, musí firmy začít řešit své požadavky minimálně 18-24 měsíců před koncem nájemní smlouvy, aby vůbec měly variantu ke stěhování. Hlavním hnacím motorem absorpce nové nabídky je expanze firem napříč sektory v rámci optimismu navazujícího na dva roky konjuktury. Většina společností se jednoduše potýká s nutností jít do nového, protože stávající objekty nemají dostatečnou kapacitu volných prostor pro potřebnou expanzi,“ dodává Radek Procházka.