Na energetickou nehospodárnost Transgasu upozorní „pojízdný energetický štítek“

Na speciálně polepené dodávce, která stojí přímo u komplexu budov bývalého Transgasu v dolní části pražské Vinohradské třídy, se kolemjdoucí mohou ode dneška seznámit s energetickými parametry těchto budov. Ty by při plném provozu „spálily“ za rok energii, která by pokryla spotřebu
zhruba šesti základních škol. Při energetickém auditu byl Transgasu přidělen energetický štítek „E“, který označuje „nehospodárné stavby“.

Transgas je energeticky opravdu nehospodárný. Je dokladem doby, kdy vznikal, tehdejších nedokonalých postupů a okázalého ignorování otázek hospodárnosti budovy. Celková energie na vstupu do budovy činí 4088,8 MWh/rok,
z toho spotřeba energií na vytápění 2 840,3 MWh/rok. Vzhledem k aktuálním debatám o Transgasu jsme se rozhodli s touto situací netradičním způsobem seznámit i veřejnost a upravit jednu naši dodávku jako poutač,“ říká Jakub Verner, tiskový mluvčí HB Reavis v České republice.  

Moderní kancelářské budovy přitom mívají standardně energetický štítek B. Pro další srovnání můžeme uvést, že to odpovídá roční spotřebě 259 průměrných českých domácností, 21 749 kombinovaných chladniček úsporné třídy A++ nebo
1 704 elektromobilů při nájezdu 12 000 km. Patnáctiwattová úsporná zářivka by z tohoto objemu energie mohla svítit nepřetržitě 84 865 let.  

„Energetický audit nám dává jasné důkazy o tom, že tato budova je dnes zcela neprovozovatelná. Podstatná část problémů Transgasu je spojena i s tím, že jeho železné nosníky jsou zakomponovány zvenku do fasády. A právě jejich nosná funkce znemožňuje rekonstrukci, která by odstranila alespoň ty nejhorší energeticko – tepelné nedostatky,“ dodává Jakub Verner.

HB Reavis plánuje v místě, kde dnes komplex Transgasu stojí, novostavbu energeticky úsporné polyfunkční budovy. Ta je projektována tak, aby vyhověla nárokům prestižních certifikátů BREEAM Excellent a WELL. Energetická úspornost a šetrnost k životnímu prostředí je přitom nezbytným předpokladem pro udělení těchto certifikátů. Certifikát WELL by novostavba dokonce měla jako první v České republice.

O HB Reavis

Posláním společnosti HB Reavis je přinášet do životů lidí pozoruhodné prožitky prostřednictvím realitních řešení.

Naše pozornost se soustřeďuje na ty, kterým budou sloužit. Naším cílem je vytvářet jedinečné prostory, které zvyšují produktivitu, pohodlí a celkový prožitek, a to nejen pro své uživatele, ale i pro širší veřejnost. Jako integrovaný developer s evropskou působností své stavby navrhujeme, realizujeme a spravujeme. Kromě toho vystupujeme v roli investičního správce a správce sdílených pracovních prostor. Působíme ve Velké Británii, Polsku, České republice, Maďarsku a na Slovensku a zkoumáme možnosti rozvoje na německém a tureckém trhu.

Mimořádně vysoké standardy, které stanovujeme s ohledem na kvalitu a udržitelnost, byly oceněny sérií cen v mezinárodním měřítku, včetně „Nejlepší zaměstnavatel v Polsku“ – kterou udělil AON Hewitt v roce 2016, „Nejlepší developer ve střední a východní Evropě v roce 2017“ na udílení cen za kvalitu CEE a „Nejlepší evropský kancelářský developer roku 2016“ na udílení cen World Finance.

Celková plocha našich stavebních projektů přesahuje 1,2 miliónu m2 a hrubá hodnota developerských projektů dosahuje 5,7 miliardy EUR. Více než 87 % našeho portfolia tvoří moderní kancelářské prostory, a jsme tak jedním z předních poskytovatelů pracovišť v Evropě. V současnosti probíhají práce na dalších 11 projektech, které nabídnou pronajímatelnou plochu o velikosti 355 000 m², jejíž hodnota dosahuje 1,8 miliardy EUR.

Díky kapitálu přesahujícímu 1,2 miliardy EUR a více než 600 zaměstnanců můžeme hrdě prohlásit, že patříme mezi evropské špičky na poli nemovitostí.

Více informací na http://www.hbreavis.com