Chorvati mají rádi české pivo, přicházejí na chuť Svijanům

Svijany, 13. září 2017 – Chorvatští zákazníci přicházejí stále více na chuť svijanskému pivu. „V současné době zásobujeme svijanským pivem osmnáct podniků v severní a střední Dalmácii, ale od podzimu rozšíříme záběr i na restaurace v Záhřebu a jeho okolí. Již v příštím roce díky tomu očekáváme meziroční zvýšení odbytu našeho piva minimálně na dvojnásobek,“ řekl Jan Trojan, zakladatel společnosti J.T.  d.o.o., která svijanské pivo do Chorvatska dováží.      

Naším cílem je dále upevňovat postavení značky Svijany na chorvatském trhu. Chceme přitom těžit z vysokého renomé českého piva mezi domácími chorvatskými konzumenty i turisty a postupně rozšiřovat počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání. Nově nasmlouvané restaurace v hlavním městě by měly v budoucnu doplnit také provozy na Istrijském poloostrově, ve Slavonii, v Dubrovníku a jeho okolí. Předběžně již jednáme také s velkoobchody v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře,“ doplnil Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od června drží v loni založené společnosti majoritní podíl.

Dosud J.T.  d.o.o. zásobuje osmnáct chorvatských restaurací především na pobřeží Jaderského moře sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz a Svijanská Kněžna, ještě většímu počtu dodává několik druhů lahvového svijanského piva. „Originální české pivo má v Chorvatsku velmi dobrý zvuk. Kromě toho restaurace oceňují i péči, kterou mu věnujeme. Například to, že jim je z našich chlazených skladů rozvážíme chladicím vozem, není v zemi zatím vůbec běžná záležitost,“ uvedl dále Jan Trojan. „Všem podnikům také radíme, jak správně skladovat a točit pivo. Většinou se totiž jedná o plážové bary, nikoli pivnice, a zkušenosti místních restauratérů nejsou vůbec srovnatelné s českým hospodskými.“

Od loňska společnost nabízí novou službu i pro turisty: pod názvem „Točené v Chorvatsku“ jim zajišťuje dovoz malých soudků a píp přímo až do jejich apartmánu. „Zákazníci si už na tento nový servis zvykli a na internetové adrese www.tocenevchorvatsku.cz objednávají stále častěji i větší, třicetilitrové soudky. Vyhovuje jim, že se nemusejí o nic starat, ani skládat zálohu a že vše probíhá na základě smlouvy v češtině. Nová služba tak už vytváří kolem deseti procent našeho obratu,“ řekl k tomu Jan Trojan.  „K věrným klientům patří například Collins Yacht  Club, který dovoz svijanského piva využije i při podzimním mistrovství, “dodal.

Další plány rozvoje J.T.  d.o.o.  zahrnují  otevření vlastní pivovarské prodejny v lokalitě Seget Donji. „Je to místo se strategickou polohou a velikým parkovištěm, což je v Dalmácii značná výhoda. Prodejnu chceme otevřít během příštího roku a její sortiment bude tvořit zejména lahvové pivo, svijanské plechovky nejen pro chlapy, párty soudky, půllitrové plechovky a reklamní předměty. Spolu s tím místním přímo v provozovně nabídneme i pronájem výčepního zařízení a patnáctilitrových soudků,“ uzavřel Jan Trojan.

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam již směřuje zhruba dvacetina jeho produkce. Zvýšení objemu exportu na západoevropské trhy si pivovar slibuje od zprovoznění nové plnicí linky plechovek v závěru letošního roku, která je vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.         

www.tocenevchorvatsku.cz

www.facebook.com/JTdoo-Pivo-Svijany-Hrvatska-1663603087302539/

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 37 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s.r.o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a.s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 624 890 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu- tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu dvanácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než 700 milionů Kč. Vedle vlastních zdrojů využívá na investice do nových technologií a rekonstrukce objektů i dotace Evropské unie, které přesáhly částku 160 milionů Kč. Jednou z posledních investic se stal odkup chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl znovu slavnostně otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

 

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/

 

Kontakt pro média:

Luboš Spálovský

Temper Communication

Tel.: 724 724 219

e-mail: lubos.spalovsky@temper.cz